Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την απώλεια του του Πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη, ενός εξαίρετου διπλωμάτη που υπηρέτησε την Ελλάδα με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και πίστη στο καθήκον.

Ήταν από το 2007 επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων
«Το υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια του πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη, ενός εξαίρετου διπλωμάτη που τίμησε την πατρίδα και απετέλεσε υπόδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν». Με αυτή τη δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών αποχαιρετά ένα από τα πλέον επίλεκτα στελέχη του, το οποίο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Με πενήντα χρόνια εμπειρίας, ο Αδαμάντιος Βασιλάκης εισήλθε στην υπηρεσία το 1972 και δεν σταμάτησε να αγωνίζεται στο διπλωματικό στίβο. Το όνομά του, μάλιστα, συνδέθηκε με το Μακεδονικό ζήτημα. Ήταν ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε από ελληνικής πλευράς με Σλαβομακεδόνες πρέσβεις στο πλαίσιο της τότε πρωτοβουλίας Νίμιτς.
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την απώλεια του του Πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη, ενός εξαίρετου διπλωμάτη που υπηρέτησε την Ελλάδα με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και πίστη στο καθήκον

Γεννήθηκε στη Χίο, στην περιοχή Κάμπος. Η οικογένειά του είχε ένα κτήμα με πορτοκάλια και μανταρίνια και ο πατέρας του ήταν γεωργός στο επάγγελμα. Είχε τρία μικρότερα αδέλφια, όλα αγόρια. Έζησε όλη την παιδική και νεανική του ζωή στο νησί του. Ήταν άριστος μαθητής και αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή της Χίου.

Ο θείος του ήταν εκείνος που τον βοήθησε να πάει στα 18 του στις Βρυξέλλες για να σπουδάσει. Την εποχή εκείνη, η ευκαιρία αυτή αποτελούσε μία πολυτέλεια και μία τεράστια ευκαιρία, την οποία ο νεαρός τότε Αδαμάντιος κεφαλαιοποίησε στο έπακρο. Πράγματι, πήρε πτυχίο στις πολιτικές και διπλωματικές επιστήμες. Αγάπησε τις Βρυξέλλες και, μάλιστα, σκεφτόταν πολύ σοβαρά να μείνει εκεί. Αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως, για το στρατιωτικό του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.