Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στο Σεράγεβο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η πρόεδρος του συλλόγου «Γυναίκες της Σρεμπρένιτσα» Χάιρα Κάτιτς.

Αναζητούσε για 26 χρόνια τα οστά του γιού της, που δολοφονήθηκε μαζί με ακόμη 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στον πόλεμο του 1995
Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στο Σεράγεβο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η πρόεδρος του συλλόγου «Γυναίκες της Σρεμπρένιτσα» Χάιρα Κάτιτς.

Πρόκειται για έναν φορέα που αναζητά τα λείψανα των 8.000 μουσουλμάνων που δολοφονήθηκαν στη σφαγή του 1995 που -από δύο διεθνή δικαστήρια- έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Κάτιτς αναζητούσε τα οστά του γιού της, Νίνο χωρίς αποτέλεσμα. Συνολικά η ίδια είχε χάσει 20 συγγενείς στη σφαγή που πραγματοποίησαν οι Σερβοβοσνιακές δυνάμεις το 1995 συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της και του 26χρονου γιου της, ο οποίος εργαζόταν ως δημοσιογράφος στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Νίνο Κάτιτς είχε στείλει την τελευταία του δημοσιογραφική ανταπόκριση στις 10 Ιουλίου 1995, μια μέρα πριν από την κατάληψη της πόλης από τον στρατό του Ράτκο Μλάντιτς.

Η Κάτιτς διέφυγε στην πόλη Τούζλα και από τότε ξεκίνησε να ψάχνει τις σωρούς των θυμάτων της σφαγής, ιδρύοντας τον σύλλογο «Γυναίκες της Σρεμπρένιτσα» Η ίδια το 2010 είχε δηλώσει: «Αν μπορούσα να βρω μόνο ένα δάχτυλο του γιου μου, θα είχα κάτι να θάψω».

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά τον Β’ Π.Π. To 2006 όταν ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου, απεβίωσε στη φυλακή όπου κρατούνταν στην Χάγη η Κάτιτς είχε δηλώσει στα ΜΜΕ: «Λυπούμαστε γιατί δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ νομικές συνέπειες για τις πράξεις του. Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά αντιμετώπισε το θέλημα του Θεού».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.