Είχε διατελέσει διευθύντρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μια αξιόλογη χορεύτρια και χορογράφος, που βρέθηκε στο τιμόνι του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2006 – 2007 και συγκίνησε και ενέπνευσε χορογράφους, χορευτές και κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, η Καναδή Λυν Σύμουρ, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών. Είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Μπαλέτου μετά από πρόσκληση του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανου Λαζαρίδη.

Η Λυν Σύμουρ γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1939 και πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού στο Βανκούβερ. Τελειοποίησε τις σπουδές χορού της στο Λονδίνο, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε μέλος στον Περιοδεύοντα Οργανισμό του Βασιλικού Μπαλέτου. Το σπάνιο ταλέντο της, η ξεχωριστή της εκφραστικότητα, η θεατρική της ευφυΐα σε συνδυασμό με την άψογη τεχνική της οδήγησαν σύντομα σε μια σπουδαία σταδιοδρομία πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ενέπνευσε δύο από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς χορογράφους, τον Φρέντερικ Άστον και τον Κέννεθ ΜακΜίλλαν, ο οποίος στο πρόσωπό της βρήκε την ιδανική ερμηνεύτρια για πολλά διάσημα έργα του. Εξίσου σημαντικές με τις εμφανίσεις της σε σύγχρονα έργα υπήρξαν και οι ερμηνείες της σε μπαλέτα του 19ου αιώνα. Δούλεψε με κορυφαίες προσωπικότητες του μπαλέτου, όπως ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και ο Λεονίντ Μασσίν, ενώ και άλλοι χορογράφοι, όπως οι Ρολάν Πετί και Άλβιν Έιλυ, εμπνεύστηκαν έργα ειδικά για αυτήν. Χορογραφίες της παρουσιάστηκαν από κορυφαία χορευτικά σύνολα παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια δίδαξε με αφοσίωση έργα των αγαπημένων της Φρέντερικ Άστον και Κέννεθ ΜακΜίλλαν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.