Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης του διαλόγου και της συνάντησης, έρχεται στο Μπενελούξ για να προεξάρχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των 50 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Περιμένοντας για την άφιξή του, προβαίνουμε στην δημοσίευση του τέταρτου στην σειρά «εισοδικού» κειμένου, το οποίο αφορά στους διαλόγους τους οποίους διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πανορθόδοξος Διάλογος
Οι απαρχές της σύγκλησης της Πανορθόδοξης Συνόδου βασίζονται σε δύο εγκυκλίους του 1902 και 1904 που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ προς όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η αντιπαλότητα μεταξύ των Αυτοκέφαλων τοπικών Εκκλησιών δημιούργησαν εμπόδια στην σύγκλιση.

Το 1923 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανορθόδοξη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και το 1930 στο Άγιο Όρος για τον σχηματισμό μιας προπαρασκευαστικής επιτροπής. Ακολούθησαν οι Πανορθόδοξες Διασκέψεις στην Ρόδο (1961, 1963 και 1964) και το 1968 στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Ελβετίας. Στο ίδιο Κέντρο, μεταξύ των ετών 1971 και 2015, συνεδρίασαν η Διορθόδοξος Προπαρασκευαστική Επιτροπή (έξι φορές) και η Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη (πέντε φορές).

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων. Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι δέκα από τις τότε δεκατέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς λίγες μέρες πριν την έναρξή της ακύρωσαν την συμμετοχή τους, λόγω διαφωνιών, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, η Εκκλησία της Ρωσίας, η Εκκλησία της Βουλγαρίας και η Εκκλησία της Γεωργίας.

Διάλογος με τον Λοιπό Χριστιανικό Κόσμο
Οι Διάλογοι με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο είναι οι εξής:

Διάλογος με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Διάλογος με την Αγγλικανική Εκκλησία.

Διάλογος με την Παλαιοκαθολική Εκκλησία.

Διάλογος με τις Λουθηρανικές – Ευαγγελικές Εκκλησίας.

Διάλογος με την Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερμανία (EKD).

Διάλογος με την Λουθηρανική Εκκλησία στην Αμερική.

Διάλογος με τις Μεταρρυθμισμένες Εκκλησίες.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Στην έναρξη και στην πορεία του διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κορυφαίες προσωπικότητες ήταν ο Πάπας Παύλου ΣΤ΄ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας με κυριότερους σταθμούς μέχρι σήμερα τους παρακάτω:

5-6.01.1964: Συνάντηση Πάπα Παύλου ΣT΄ και Πατριάρχη Αθηναγόρα στους Αγίους Τόπους.

12.1965: Ημέρα της ταυτόχρονης Άρσης των Αναθεμάτων σε Κωνσταντινούπολη και Ρώμη.

25-26.07.1967: Επίσκεψη Πάπα Παύλου ΣT΄ στο Φανάρι και συνάντηση με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα.

10.1967: Επίσκεψη Πατριάρχη Αθηναγόρα στην Αγία Έδρα όπου συναντάται με το Πάπα Παύλο ΣΤ΄.

12.1975: 11 χρόνια μετά την Άρση των Αναθεμάτων ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ γονατίζει μπροστά στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κυρό Μελίτωνα Χατζή και φιλάει τα πόδια του.

11.1979: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέπτεται το Φανάρι, συναντάται με τον Πατριάρχη Δημήτριο και εξαγγέλλεται η σύσταση Μεικτής Θεολογικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

12.1987: Ο Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται τη Ρώμη και υπογράφει κοινή δήλωση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

27-30.06.1995: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αγία Έδρα και συναντάται με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

12.2002: Οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Αντιοχείας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας παρίστανται στην Ημέρα Προσευχής για την Ειρήνη που διοργανώνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ στην Ασίζη της Ιταλίας.

06.2004: Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί την τρίτη του επίσκεψη στο Βατικανό και συνεορτάζουν με τον Ιωάννη Παύλο Β’ τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την Άρση των Αναθεμάτων.

12.2004: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επιστρέφει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τα λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

11.2006: Επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στο Φανάρι και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τέλη Ιουνίου 2008: Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται το Βατικανό για τον εορτασμό του έτους του Αποστόλου Παύλου.

10.2008: Έπειτα από πρόσκληση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί ομιλία στη ΙΒ’ Τακτική Σύνοδο των ανά τον κόσμο Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων.

03.2013: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στην ενθρόνιση του νέου Ποντίφικα Φραγκίσκου.

Μάιος 2014: Συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στους Αγίους Τόπους.

Ιούνιος 2014: Κοινή συμμετοχή του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ρώμη στην Επίκληση της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

11.2014: Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται το Φανάρι για να παραστεί στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εορτή του Αγίου Ανδρέα.

05.2016: Συνάντηση Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λέσβο για την ευαισθητοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας πάνω στην προσφυγική κρίση.

Διάλογος με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ
Οι Ακαδημαϊκές Διασκέψεις με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ ξεκίνησαν με πρωτοβουλίες του διευθυντή του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ (Γενεύη) Μητροπολίτη Ελβετίας κυρού Δαμασκηνού.

Με τον Ιουδαϊσμό, μετά από μια προκαταρκτική συνάντηση εκπροσώπων των δύο θρησκειών στη Γενεύη το 1976, πραγματοποιήθηκαν Ακαδημαϊκές Διασκέψεις με στόχο την επισήμανση των κοινών στοιχείων των παραδόσεων των δύο θρησκειών, που τροφοδοτούν τη θρησκευτική εμπειρία και την πνευματικότητα των πιστών τους.

Περισσότερες και τακτικότερες υπήρξαν οι Ακαδημαϊκές Διασκέψεις με το Ισλάμ, χάρη στη συνεργασία του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ με τη Βασιλική Ακαδημία της Ιορδανίας (Αμμάν) για την έρευνα του ισλαμικού πολιτισμού (Al-Albait Foundation). Στις Διασκέψεις αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας, καθώς και ειδικοί ακαδημαϊκοί ερευνητές, με σκοπό να μελετήσουν σε βάθος τις προϋποθέσεις συνεργασίας των δύο θρησκειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση των πιστών τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.