Τριάντα τρία έτη (33) έχουν περάσει από την κοίμηση του Αγίου Πορφυρίου +1991 του Καυσοκαλυβίτη και έντεκα (11) από την αγιοκατάταξή του +2013.

Μετά χαρμολύπης πληροφορήθηκα πριν από λίγες ημέρες από πνευματικό μου αδελφό και πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου, ότι 11 χρόνια μετά την κοίμησή του, δημιουργήθηκε στο κοιμητήριο της Ι.Σ. Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων το κενοτάφιο του Αγίου Πορφυρίου.

Χαρά γιατί έγινε κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει τουλάχιστον την επομένη της αγιοκατατάξεως του Αγίου, αλλά και λύπη διότι το κενοτάφιο ΔΕΝ έγινε στο σημείο που ήταν ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου, αλλά σε άλλο τάφο του κοιμητηρίου με την πρόφαση ότι δε γνώριζαν.

Παράλληλα αναγράφουν αντί για ΆΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ, γράφουν Άγιος Γέροντας Πορφύριος, χώρια το γεγονός ότι το μνήμα είναι με φωτογραφία και περιμετρικά κάγκελα, που μόνο σε αγιορείτικο δεν παραπέμπει.

Προφανώς, η απόφαση για τη δημιουργία του κενοταφίου προς τιμήν του Αγίου και η εκτέλεση των εργασιών ήταν του Δικαίου και της συνάξεως των πατέρων της Σκήτης.

Ωστόσο, το να επιλέξεις να γίνει το κενοτάφιο ενός Αγίου σε άλλο μέρος, από εκεί που ήταν πραγματικά ο τάφος, αποτελεί ανίερη πράξη βεβήλωσης, αγιασμένου χώρου, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ερωτηθήκαν γιατί έφτιαξαν το κενοτάφιο σε λάθος μέρος, επικαλέστηκαν ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον π.Ιωαννίκιο, που είναι γέροντας της καλύβης του Αγίου Γεωργίου, κι εκείνος δεν σήκωνε το τηλέφωνο.tafos agiou

Μιλάμε για παντελή έλλειψη σοβαρότητας…Αλλά και γιατί τόση βιασύνη να φτιάξουν κάτι με τόση προχειρότητα; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από το να ξεφτιλίσουν τον Άγιο.

Όπως προανέφερα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια βεβήλωση στο κοιμητήριο.

Ο Άγιος Πορφύριος διάλεξε το συγκεκριμένο τόπο για να ταφεί και το ακριβές σημείο με σαφέστατες οδηγίες, διότι όπως έλεγε, στο σημείο εκείνο είχε ταφεί παλιά ένα αγιασμένος μοναχός με το όνομα Μιχαήλ, που τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση και είχαν αληθινή φιλία.

Επομένως ήταν λογικό ένας Άγιος να ταφεί σε μέρος αγιασμένο.

Το μνήμα του Αγίου Πορφυρίου ήταν το πρώτο μπροστά από το προσκυνητάρι του κοιμητηρίου και θα έπρεπε την επομένη της ανακομιδής των λειψάνων του να μείνει τουλάχιστον ο σταυρός, για να γνωρίζουν όλοι που είναι και οι προσκυνητές που θα ήθελαν να προσκυνήσουν το μνήμα, αλλά και δεν θα ήταν έτσι δυνατό να γίνει αυτό το λάθος σήμερα.

Ο Άγιος Πορφύριος ήταν τόσο ταπεινός, που τον ταπεινώνουν ακόμη και σήμερα τρεις δεκαετίες μετά την κοίμησή του.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ιερομόναχος της Σκήτης απαίτησε (!!!) να ταφεί στο ίδιο μέρος που είχε ταφεί και ο Άγιος Πορφύριος για να επισκιάσει, προφανώς γιατί είχε αυτή την εντύπωση, τον Άγιο.

Ήταν ο ίδιος ιερομόναχος που δεν έδινε το κελλί που ζητούσε ο Άγιος Πορφύριος, όταν επιθυμούσε να επιστρέψει στον χώρο της μετανοίας του στα Καυσοκαλύβια και συνέχεια έφερνε εμπόδια και προσκόμματα.

Μάλιστα ο ίδιος αυτός ιερομόναχος μου είχε πει γιατί τον βάρυνε, ότι στεναχώρησε πολύ τον Άγιο Πορφύριο τότε.

Το αποτέλεσμα ήταν να βγει ο ιερομόναχος στην ανακομιδή άλιωτος, να ταφεί ξανά και μετά στη νέα εκταφή βγήκε και πάλι άλιωτος.

Έπειτα στάλθηκε γράμμα από τη Σκήτη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να αποστείλει την λεγόμενη “Μετριότητα”, δηλαδή μία χειρόγραφη συγχωρητική ευχή για τους κεκοιμημένους, οι οποία διαβάστηκε και ξανάγινε η ταφή του ιερομονάχου.

Και πάλι όμως ο Θεός έδειξε ότι ακόμη και η συγχωρητική ευχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν είχε καμία ισχύ απέναντι στην πράξη βεβήλωσης του τάφου του Αγίου και ο ιερομόναχος βγήκε πάλι άλιωτος.

Διότι πάνω και από αυτούς, υπάρχουν οι νόμοι των Αγίων του Θεού. Έπειτα έγιναν μακάβρια πράγματα!

Ξεψάχνισαν το σώμα του, οι σάρκες πετάχτηκαν και τα οστά πετάχτηκαν στο οστεοφυλάκιο, κλείνοντας με τραγικό τρόπο αυτή την βέβηλη πράξη και ιστορία.

Δυστυχώς όπως λέει και η Γραφή “…οὐδεὶς προφήτης δεκτός ἐστιν ἐν τῇ πατρίδι αὐτοῦ”. (Λουκ. 4,24) και από την στιγμή της κοιμήσεως του Αγίου το 1991 ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Όταν μετά την κοίμηση του Αγίου Πορφυρίου, ο πατέρας μου ήρθε στο Άγιον Όρος να πήγε να προσκυνήσει τον τάφο του, απογοητεύτηκε με την εικόνα του κοιμητηρίου και τον τάφο πνιγμένο μέσα σε ψηλά χόρτα, τα οποία κάποιοι πατέρες δεν άφηναν να καθαριστούν, μην τυχόν και έχουμε για Άγιο τον Άγιο Πορφύριο, που στη συνείδηση χιλιάδων Ελλήνων ήταν όχι Άγιος, αλλά πολύ μεγάλος Άγιος.

Και όπως από την στιγμή της κοιμήσεως του Αγίου υπήρχαν προβλήματα, τό ίδιο έγινε και από την πρώτη στιγμή της αγιοκατατάξεως του Αγίου, δηλαδή φάνηκε ότι κάποιοι είχαν σοβαρό πρόβλημα μαζί του.

Στο χαρμόσυνο άκουσμα των νέων ότι έγινε αγιοκατάταξη ενός μεγάλου Αγίου της Σκήτης το 2013, ούτε τις καμπάνες δεν χτύπησαν, ίσως γιατί για κάποιους ήταν δυσάρεστο το γεγονός…

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί προσκυνητάρι στο Ναό του Κυριακού και κάποιοι εξέφρασαν και αντιρρήσεις για το που πρέπει να τοποθετηθεί, κι έπειτα γιατί δεν ήθελαν να υπάρχει κανδήλα εμπρός στο εικόνισμα του Αγίου. Μιλάμε για τραγικά πράγματα!

Η κανδήλα αφαιρέθηκε γιατί κάποιοι σκανδαλίστηκαν και τοποθετήθηκε ξανά όταν ανέλαβα εγώ Δικαίος.

Ο μοναχός Μιχαήλ που δεν ήθελε την κανδήλα στο προσκυνητάρι του Αγίου Πορφυρίου, εκοιμήθη πρόπερσι στις 2 Δεκεμβρίου, την ημέρα εορτής του Αγίου και ετάφη δίπλα στο νέο κενοτάφιο…

Η Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος είναι ένας τόπος που έχει δώσει μεγάλους Αγίους και τουλάχιστον τα κελλιά των Αγίων, τα μνήματα και εν γένει όλη η σκήτη, πρέπει να τιμούν τους ίδιους τους Αγίους και έτσι θα βοηθούν τους νεότερους μοναχούς να τους μιμηθούν κατά τα πάντα.

Οι σκήτες, τα κελλιά, τα μοναστήρια, γίνονται γνωστά για τους Αγίους τους, όχι για την αρχιτεκτονική τους.

Οι άνθρωποι αγιάζουν τον μέρος με την αγιασμένη ζωή τους, όπως τα Καυσοκαλύβια αγιάστηκαν από τις μορφές του Οσίου Μαξίμου, του Αγίου Ακακίου, του Αγίου Νήφωνα κ.α. και προσφάτως τον Άγιο Πορφύριο, όμως ο φθόνος προς τον Άγιο και την κληρονομιά που άφησε, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι, τους κάνει όχι απλά εχθρούς του Αγίου αλλά Θεομάχους.

Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ έλεγε ότι ο Άγιος Πορφύριος ήταν ο πιο ταπεινός άνθρωπος στον κόσμο και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη και στις ημέρες μας αφού οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν για να τον ταπεινώνουν μετά θάνατον.

Ο Άγιος Πορφύριος λίγο πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο μου είχε πει: “Με σαμποτάρουν όλοι, κανείς δεν μου λέει την αλήθεια”.

Δυστυχώς έχουν περάσει 33 χρόνια και ακόμη τον σαμποτάρουν!

Ενθυμούμαι τον Άγιο Πορφύριο στις αρχές του 1989 να μου λέει στο Μήλεσι: “Θόδωρε, εδώ θέλουν να κάνουν πολύ άσχημα πράγματα με ‘μένα…θέλουν να με βάλουν σε μια γυάλα και να με προσκυνάνε σαν τον Άγιο Νεκτάριο κι εγώ να καίγομαι. Αλλά τρελός είμαι να βρω τον μπελά μου από τους Αγίους; Θόδωρε θέλω να έρθω εκεί στα Καυσοκαλύβια, θα με προσέχεις;”

Γύρισε στην ανιψιά του και της λέει: “Ελενίτσα, εγώ θα πάω στα Καυσοκαλύβια, θα έχω και το Θόδωρο να με προσέχει” για να εισπράξει την ειρωνεία της: “Μμμ, καλά…”.

Τέλος, ο Άγιος Πορφύριος κούνησε το κεφάλι και είπε “θα δείτε”.

Έτσι αφού ο διάβολος δεν μπόρεσε να πολεμήσει τον ταπεινότερο άνθρωπο εκεί στο Μήλεσι, προσπαθεί τώρα να τον πολεμήσει στο σπίτι του στα Καυσοκαλύβια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.