Πεντηκοστή 2021 στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας Παλιάς Σκαμνιάς.

Αξιωθήκαμε και φέτος μετά από δύσκολες συνθήκες υγειονομικές αλλά και κλιματολογικές να βρεθούμε όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι Σκαμνιώτες στη γενέθλια γη μας. Με χαρά ανταποκριθήκαμε στο ταξίδι στα πατρώα εδάφη μας, ένα ταξίδι γεμάτο ιστορικές συλλογικές μνήμες, τόσο οικείες για τους παλαιότερους και τόσο άγνωστες για τους νεότερους.

Η αφορμή της συνάντησης η πανήγυρη της εκκλησίας των προγόνων μας, της εκκλησίας των μεγαλύτερων σε ηλικία που λιγοστεύουν, η οποία αποτελεί το στολίδι της καρδιάς μας και την ταυτότητά μας. Είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία παραμένει ολοζώντανη για αιώνες. Είναι ο πρώτος μεταβυζαντινός ναός της Επαρχίας Ελασσόνας. Είναι η εκκλησία η οποία παραμένει ανέγγιχτη στη βασική αρχιτεκτονική, την τοιχοποιία και την τοιχογραφία της που συνδυάζει τη θρησκευτικότητα με την παράδοση των Αγίων και την κοινωνική παράδοση. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές εκκλησιαστικών και πολιτιστικών σελίδων στο όνομά της και την ιστορία της. Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να παρατηρήσει προσεκτικά τη σπάνια μορφή του Αγίου Χριστόφορου με τη μορφή “Κυνοκέφαλου” Αγίου. Δεν πρέπει να παραλείψει επίσης να σταθεί στο γυναικωνίτη και να παρατηρήσει το λεγόμενο «κρυφό σχολειό» με τον τοίχο-πίνακα του αλφαβήτου και της προπαίδειας.

Πεντηκοστή 2021 στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας Παλιάς Σκαμνιάς (ΦΩΤΟ)

Πεντηκοστή 2021 στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας Παλιάς Σκαμνιάς (ΦΩΤΟ)

Αλλά κι έξω από την εκκλησία η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τα δέντρα και η βλάστηση καλύπτουν σήμερα τα ντουβάρια και τα ερείπια του όμορφου παραδοσιακού χωριού μας-κεφαλοχώρι που ζούσαν από αιώνες οι πρόγονοί μας με τους τρεις όμορφους νερόμυλους και της αξιόλογης βιβλιοθήκης.
Η ιστορία του χωριού μας είναι ένδοξη, είναι και μαρτυρική. Η παλιά Σκαμνιά υπήρξε πάντα καταφύγιο όλων των ανυπότακτων επαναστατών και γι- αυτό έπαθε αλλεπάλληλες καταστροφές στην ιστορία της. Κατά τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως απόμερο και απόκρυφο καταφύγιο και έδρα για πολλούς κλεφταρματολούς του Ολύμπου. Στην κατοχή είχε έντονη αντιστασιακή δράση, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το 1943 από τους Γερμανούς, οι οποίοι έκαψαν 300 σπίτια. Ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή υπέστη πέφτοντας στη δίνη του εμφυλίου.
Για την ιστορία, σήμερα το παλιό χωριό διαλύθηκε μετρώντας πάνω από δέκα αιώνες ζωής και οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Βεβαίως δημιουργήθηκε ο νέος οικισμός με τους κατοίκους που ζούνε σήμερα.

Πεντηκοστή 2021 στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας Παλιάς Σκαμνιάς (ΦΩΤΟ)

Η Ιστορία μας όσο κι αν είναι μαρτυρική, όσο κι αν πονάει, είναι το παρελθόν μας, είναι οι ρίζες μας, η ταυτότητα και η κουλτούρα μας. Αποτελεί την παιδεία μας και δεν πρέπει ούτε να εξωραΐζει, ούτε να συσκοτίζει. Εμείς σαν Σκαμνιώτες δεν θα πρέπει να μένουμε με θυμό στο πληγωμένο παρελθόν αλλά να αναζητήσουμε το μέλλον μας και τα κοινά μας σημεία.
Είναι μια ευκαιρία αυτή η πανήγυρη να αφουγκραστούμε τα ερείπια και το φως που υπάρχει.

Καταρχάς η χαμένη μας πατρίδα δεν είναι μια ιδέα, αλλά είναι χειροπιαστή. Το ότι η Σκαμνιά δεν χάθηκε εμπνέει αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις του ανθρώπου και των προγόνων μας. Βλέποντας τα ερείπια μπορούμε να συνδέσουμε την ιστορία με τη γενεαλογία μας, της οποίας σήμερα μπορεί να υποβαθμίζεται η σημασία που είχε στις προηγούμενες κοινωνίες, ωστόσο η αξία της παραμένει μεγάλη καθώς μπορεί να αποτελέσει το μέσον προσέγγισης του παρελθόντος καθενός μας ξεχωριστά. Προπαντός οι νέοι θα πρέπει να ανατρέξουν στην οικογενειακή τους ιστορία… Οι οικογενειακές μας ιστορίες διδάσκουν ότι οι δυσκολίες ήταν αυτές που έδωσαν την δύναμη για τον αγώνα της ζωής των προγόνων μας. Διδάσκουν ότι οι ρίζες μας, δίνουν παρηγοριά, δύναμη κι αυτοπεποίθηση για την πορεία μας στο μέλλον.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών κάνει μια προσπάθεια να μη χάνονται οι ρίζες μας, αξιοποιώντας το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν. Πάγιο αίτημα αποτελεί η προσβασιμότητα αυτού του δρόμου που θα μπορεί να διευκολύνει την προσπέλαση στην Παλιά Σκαμνιά.

Με την ευχή και την ελπίδα να κρατάμε φωτεινή την καταγωγή μας, μεταλαμπαδεύοντας στα παιδιά και στα εγγόνια μας την αγάπη στον τόπο μας, σε μια προσπάθεια να τον επισκεφθούν και να τον γνωρίσουν, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή.
Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.