Ο Άγιος Νικόλαος είναι για τους Ουκρανούς εκείνος ο Άγιος που φέρνει τα δώρα στα μικρά παιδιά για τις γιορτές. Για αυτό ο εορτασμός της εορτής του, στις 19 Δεκεμβρίου (με το παλιό ημερολόγιο), είναι συνδεδεμένος με τη χαρά των παιδιών, με δώρα αλλά και με την ευθύνη των γονιών προς τα παιδιά τους. Για αυτό, στο πλαίσιο της καθιερωμένης του επικοινωνίας με τους πιστούς, ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, δημοσίευσε κείμενο με πέντε συμβουλές προς τους γονείς ενόψει αυτής της σημαντικής γιορτής. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι αυτές οι συμβουλές ισχύουν και για τα Χριστούγεννα.

Όχι μόνον δώρα
Και την ημέρα του Αγίου Νικολάου, και οποιαδήποτε άλλη μέρα – η σχέση μεταξύ των ανθρώπων, και πολύ περισσότερο η σχέση με το παιδί σας δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε υλικές αξίες. Ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται από την ενότητα σώματος και ψυχής και επομένως χρειάζεται τόσο υλικές όσο και πνευματικές αξίες για αρμονική ανάπτυξη. Ειδικά όταν πρόκειται για το μικρό άνθρωπο που μεγαλώνετε, εκπαιδεύετε και διδάσκετε. Μην «εξαγοράζετε» το παιδί με ακριβά δώρα, αλλά δώστε του τη ζεστασιά της ψυχής σας: Επικοινωνήστε, αγκαλιάστε και φιλήστε, διδάξτε το καλό και οδηγήστε το στο μονοπάτι του δικαίου.

Να μαθαίνετε στο παιδί όχι μόνον να είναι εγνώμον αλλά και να κάνει δώρα το ίδιο
Μία από τις μεγαλύτερες χριστιανικές αρετές είναι η ικανότητα να δίνεις χωρίς να απαιτείς τίποτα σε αντάλλαγμα. Να κάνεις καλό όχι για χάρη επαίνου ή ευγνωμοσύνης, όχι για χάρη κάποιας άμεσης ή καθυστερημένης ανταμοιβής, αλλά από αγάπη και μέσα από την καρδιά. Διδάξτε στο παιδί σας αυτή την αγάπη και την ειλικρίνεια, βοηθήστε το να ετοιμάσει δώρα για συγγενείς και δείξτε με το παράδειγμα το πως πρέπει να είναι η φροντίδα των οικείων προσώπων.

Εξηγήστε ότι τα δώρα μπορεί να είναι όχι μόνον υλικά
Η αγάπη και η φροντίδα σε μεγάλο βαθμό εκφράζονται όχι μόνο με υλικά αγαθά, παρά το ότι και αυτά είναι σημαντικά, αλλά και με πράξεις και φροντίδα. Διδάξτε στο παιδί σας με τον ίδιο τρόπο να φροντίζει άλλους ανθρώπους και να τους βοηθάει, να τους χαρίζει την αγάπη και τη στήριξή του. Για παράδειγμα, μπορείτε μαζί να σκεφτείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους γείτονές σας, να απαλύνετε τη μοναξιά τους και να τους ευχηθείτε στις γιορτές. «Ο καθένας ας δώσει ό,τι του λέει η καρδιά του χωρίς να στενοχωριέται ή να εξαναγκάζεται, γιατί ο Θεός αγαπάει αυτόν που δίνει με ευχαρίστηση» (Προς Κορινθίους Β 9:7)

Μιλήστε στο παιδί σας για την ιστορία της γιορτής
Ανατρέξτε στην ιστορία της ζωής του Αγίου Νικολάου και πείτε στο παιδί γι ‘αυτόν. Εξάλλου, δεν είναι ένας φανταστικός μυθικός χαρακτήρας, αλλά μια πραγματική ιστορική προσωπικότητα που άλλαξε τη ζωή πολλών ανθρώπων προς το καλύτερο με τις καλές και ανιδιοτελείς πράξεις του. Είθε το παιδί σας να εμπνευστεί από το παράδειγμα του Αγίου Νικολάου και να μάθει από αυτόν την αγάπη και αφοσίωση στις καλές πράξεις. (σ.σ. Αντίστοιχα και για τα Χριστούγεννα και για το παράδειγμα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού).

Μην απειλείτε το παιδί σας με σωματική τιμωρία
Μην απειλείτε ότι αν το παιδί σας δεν συμπεριφέρεται καλά «θα φάει ξύλο». Η σωματική τιμωρία σπανίως φέρνει θετικούς καρπούς αλλά μπορεί να αποτελέσει αιτία για την σκληρότητα της καρδιάς και σκληρή (επιθετική) συμπεριφορά στο παιδί.

Γιατί το μεγαλύτερο παράδειγμα για το παιδί είστε εσείς. Με τον λόγο και τις πράξεις σας, με τη στάση σας προς αυτό και τους άλλους ανθρώπους, το καθοδηγείτε και το εκπαιδεύετε. Και ακολουθώντας το παράδειγμά σας, το παιδί θα μεγαλώσει ως ένας σωστός άνθρωπος, εφόσον θα είστε άξιο παράδειγμα για αυτό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.