«Οφείλουμε να κρατήσωμε την πίστιν ακεραίαν και την παράδοσιν αμώμητον, την οποίαν μας παρέδωσαν οι Αγιοι Απόστολοι, οι Πατέρες, οι Οσιοι και Μάρτυρες της πίστεώς μας».

Αυτή ήταν η προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου στην ομιλία του του προς τους πιστούς κατά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, τιμώντας τη μνήμη του Νεομάρτυρα Ζαχαρία, ο οποίος μαρτύρησε στην Πάτρα, αλλά και τη μνήμη του Οσίου και Μεγάλου Ευθυμίου, ο οποίος κατά τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες έλαμψε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος: «ως φωστήρ φαεινός με την ασκητική ζωή του, με τους αγώνες του εναντίον των αιρέσεων και με τα θαύματά του».

Ποιος ήταν, όμως, ο Νεομάρτυς Ζαχαρίας που μαρτύρησε στις 20 Ιανουαρίου 1782 στην πόλη των Πατρών; Καταγόταν από την Αρτα και ερχόμενος στην περιοχή μας εργάστηκε ως γουναράς. Αρνούμενος την θρησκεία του Ισλάμ, παρουσιάστηκε στον Οθωμανό διοικητή της πόλεως, ομολογώντας την πίστη του στον Χριστό. Οι Τούρκοι τον έκλεισαν στην φυλακή, τον υπέβαλαν σε πολλά βασανιστήρια και στο τέλος τον κατακρεούργησαν.

«Ετσι ετελειώθη μαρτυρικώς εν Κυρίω, ο ένδοξος του Κυρίου στρατιώτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών και πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να παραδώσουν το λείψανό του στον Επίσκοπο των Πατρών και το πέταξαν σε ένα ξεροπήγαδο. Τη νύχτα φως ανέβαινε από τον τόπον που ευρίσκετο το πολύαθλο λείψανο του Μάρτυρος, προς τον Ουρανόν. Οι άπιστοι για να εξαναφανίσουν τα ίχνη του Μάρτυρος έκλεισαν το πηγάδι με χώμα και ισοπέδωσαν τον τόπο, ώστε σήμερον να μη γνωρίζωμε που ευρίσκεται το ιερό του Μάρτυρος λείψανο».
Την ιστορία αυτήν μας την εξιστόρησε στο περιθώριο του αφιερώματος της περασμένης Κυριακής στον Αγιο Δημήτριο και ο προϊστάμενος του ιερού ναού, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης, καθώς στον Αγιο Νεομάρτυρα Ζαχαρία είναι αφιερωμένη και η δεύτερη Αγία Τράπεζα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών τέλεσε μνημόσυνο «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού κατά σάρκα πατρός του ιερέως Ευθυμίου Σκλήφα», επισημαίνοντας ότι «έχομε άπαντες χρέος να μνημονεύσωμε εν ευγνωμοσύνῃ των αοιδίμων γονέων μας, των διδασκάλων μας, των οικείων προσώπων, των εν Κυρίω τελειωθέντων και να προσευχώμεθα υπέρ αναπαύσεως αυτών».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.