Στο χωριό είναι θέμα συζήτησης. Υπάρχει κόσμος που ψάχνει και ψάχνεται γιατί η εικόνα της Παναγίας καθυστερεί να επιστρέψει στη βάση της στη Μονή Νοτενιώτισας.

Εδώ και μερικούς μήνες, η εμβληματική εικόνα της Παναγίας στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών Αχαΐας, στο χωριό Σκιαδά της Τριταίας, δεν είναι στη θέση της… Προχθές, που η Μονή γιόρταζε, όπως κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου (απόδοση εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου), η εικόνα της Παναγίας Νοτενιώτισας, που είναι ιστορική και θαυματουργή για το χωριό, δεν ήταν εκεί. Ηταν μια εικόνα-αντίγραφο.

Στο χωριό είναι θέμα συζήτησης καιρό τώρα. Υπάρχει κόσμος που ψάχνει και ψάχνεται γιατί η εικόνα καθυστερεί να επιστρέψει στη βάση της. Οι περισσότεροι έχουν ακούσει πως η εικόνα μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Πατρών, για συντήρηση, αλλά μέχρι εκεί… Και περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή στη Μονή της αυθεντικής εικόνας.

Κι όμως, όπως φαίνεται, άδικες οι όποιες ανησυχίες ή απορίες τους. Ο Μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, που φάνηκε, μάλιστα, να ενοχλείται ιδιαίτερα για την «άνευ σοβαρού λόγου», όπως τη χαρακτήρισε, ανακίνηση του θέματος, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Λογικά, συνεπώς, είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της εικόνας μόλις ολοκληρωθεί η συντήρησή της, παρότι κάποιοι «άπιστοι Θωμάδες», εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες…
Για την ιστορία, στις 8 Ιουλίου, πριν ενάμιση μήνα δηλαδή, έφυγε από τη ζωή ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών, πατήρ Ιερώνυμος.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου στην «Π»:
«Δεν καταλαβαίνω πώς και από πού προέκυψε τέτοιο θέμα. Ναι, έχουμε πάρει την εικόνα εδώ και λίγο καιρό και την έχουμε δώσει σε ειδικούς συντηρητές, γιατί είχε σαπίσει σχεδόν. Ζούσε ακόμα ο πατήρ Ιερώνυμος όταν πήγαν στη Μονή συντηρητές και με την παράκλησή του αποφασίσαμε να γίνει συντήρηση της εικόνας.
Ποιος, λοιπόν, έχει απορίες; Γιατί δεν έρχονται σε μένα να ρωτήσουν και να τους εξηγήσω; Εχει τοποθετηθεί πιστό αντίγραφο της εικόνας στη Μονή για κάποιο διάστημα. Γιατί, όμως, δεν απευθύνονται στον Μητροπολίτη; Ανθρώπινο να έχουν απορία. Γιατί δεν φρόντισαν να τη λύσουν εκεί που πρέπει και προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει; Και εκτός αυτού, η Μονή δεν μπορεί, για λόγους ασφαλείας, να ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια τι κάνει για τα κειμήλιά της. Πρέπει τα κειμήλια της Μονής να περιφρουρούνται με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.
Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και κακώς το αναδεικνύετε.
Η Μονή είναι αυτόνομη και αυτοδιοίκητη. Η εικόνα είχε σταλεί για συντήρηση πριν πεθάνει ο Ιερώνυμος. Γιατί δεν ρώταγαν τον Ιερώνυμο και θυμήθηκαν να ανακινήσουν ξαφνικά τώρα το θέμα;»

Γιώργος Μπότης (Πρόεδρος ΤΚ Σκιαδά):

botis«Αυτό που ξέρω είναι ότι γινόταν μια συντήρηση στην εικόνα από ειδικούς, γι’ αυτό και την έχουν πάρει. Και ένα άλλο κλιμάκιο θα έκανε κι άλλη συντήρηση, γιατί σε κάποια σημεία ήταν κατεστραμμένη. Πρέπει να έρθω σε επαφή με τον Μητροπολίτη για να μου εξηγήσει. Θα την κρατήσει για φύλαξη; Πάντως το χωριό είναι ανάστατο, νιώθει λες και του γκρέμισαν το μοναστήρι. Βλέπει ο κόσμος πως η εικόνα έχει φύγει εδώ και καιρό αλλά δεν ξέρουν γιατί. Αλλά δεν νομίζω πως χρειάζεται πανικός. Από τη Μητρόπολη η ενημέρωση είναι ότι γίνεται συντήρηση στην εικόνα και θα επιστρέψει στο μοναστήρι. Ούτως ή άλλως, οι σχέσεις μας με τη Μητρόπολη και τον Σεβασμιότατο είναι άριστες, οπότε νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να έχουμε και μια επίσημη απάντηση.
Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για εικόνα πραγματικό κειμήλιο, είναι του Ευαγγελιστή Λουκά, κάτι που την κάνει πολύ ιδιαίτερη. Ισως γι’ αυτό ο Μητροπολίτης να την προσέχει τόσο πολύ».

Θεόδωρος Μπαρής (δήμαρχος Ερυμάνθου):
«Δεν το ξέρω το θέμα. Δεν έχω καμία ενημέρωση. Είναι κάτι που δεν το γνωρίζω καθόλου…».

Πάτερ Κώστας Καραμπέρης (ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σκιαδά):
«Ναι, γνωρίζω ότι η εικόνα της Παναγίας λείπει καιρό τώρα, αλλά δεν γνωρίζω το λόγο. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο. Το συζητάει το χωριό, αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο η εικόνα δεν είναι στο μοναστήρι».

Ανδρέας Γκόβας (πρακτικός ψάλτης στη Μονή και στον Αγιο Θεολόγο, στο χωριό Σκιαδά):
240468709 343083097545631 5475073598289227414 n«Χθες το Μοναστήρι μας πανηγύριζε αλλά η εικόνα της Παναγίας έλειπε… Εχουν φτιάξει μια απομίμηση εικόνας… Την πραγματική εικόνα την έχουν πάρει εδώ και πολύ καιρό από το Μοναστήρι. Την εικόνα είχε συντηρήσει ο Γιρβάσιος Αργυρόπουλος πριν από περίπου τριάντα χρόνια. Από τους πιο χαρισματικούς αγιογράφους. Ημουν πλάι του τότε και θυμάμαι που την στερέωσε με κερί και μαστίχι. Και μου είπε…«τώρα η εικόνα δεν παθαίνει τίποτα στον αιώνα τον άπαντα».
Η εικόνα της Παναγίας ποτέ δεν είχε φύγει από το μοναστήρι… Και πριν ένα χρόνο περίπου, την πήρε η Μητρόπολη. Κάπου ακούστηκε ότι την έχουν πάει σε αρχαιολόγους να την φτιάξουν. Εγώ ξέρω πως χθες η εικόνα έπρεπε να ήταν στη θέση της, στην εορτή της Παναγίας. Και δεν ήταν… Επρεπε να ήταν εκεί. Υπήρχε κόσμος που ερχόταν ξυπόλυτος, που ερχόταν μπουσουλώντας να προσκυνήσει αυτή την εικόνα του Οσίου Λουκά, του Ευαγγελιστή…».

PELOP.GR

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-3)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.