Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εορτάσθη στήν Πάτρα μέ λαμπρότητα. Επίκεντρο τού λαμπρού εορτασμού ήτο ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος καί εκκλησιάσθησαν πολλά Σχολεία καί το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Την παρουσία τους έδωσαν επίσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαιδεύσεως Δυτικής Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Συντονιστές της Εκπαιδεύσεως Πρωτοβάθμιας καί ο κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος, Διοικητικός Διευθυντής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τόν πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Καθηγήτρια Φιλόλογος, κ. Ζαχαροπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη εν συντομία στις μεγάλες προσωπικότητες των Τριών Ιεραρχών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και την ευαρέσκειά του στους Διδασκάλους και Καθηγητάς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι εργάζονται με ευσυνειδησία, στο λειτούργημα που έχουν αναλάβει και το οποίο είναι σπουδαίο, αφού στά χέρια τους κρατάνε τις εύπλαστες ψυχές των μαθητών τους και ανεφέρθη στην επικαιρότητα της διδασκαλία των τριών μεγάλων Πατέρων, οι οποίοι δικαίως ορίσθη να εορτάζονται, ως προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.
Ο Σεβασμιώτατος εχαιρέτησε την παρουσία των εκατοντάδων μαθητών απο Σχολεία των Πατρών στον Μητροπολιτικό Ναό, και ετόνισε ότι: «…Το κέντρο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών είναι ο Εκκλησιασμός των μαθητών και ακολουθούν οι άλλες εκδηλώσεις στα Σχολεία…»

Την παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος εχοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου εκκλησιάσθησαν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Καθηγητές, Φοιτητές και προσκυνητές από την γύρω περιοχή.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στην διαχρονικότητα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών, τους οποίους εχαρακτήρισε, προοδευτικούς, διορατικούς, μεγίστους θεολόγους, οι οποίοι μετέσωσαν εμπειρικά πλέον τα βιώματα τα δικά τους, ως προς την σχέση τους με τον Θεό, με τον άνθρωπο και τον κόσμο, αλλά και επαναστατικούς, αφού ξεπέρασαν τα όρια τα γνωστά του τότε κόσμου και ένωσαν τους δύο κόσμους, τον Ελληνικό και τον Χριστιανικό, εκχριστιανίζοντας τον Ελληνισμό καί εξελληνίζοντας τον Χριστιανισμό. Μέσα από αυτό το πνεύμα και η αποκεκαλυμμένη από τον Θεό αλήθεια, έγινε γνωστή στόν τότε κόσμο, αλλά και ο Ελληνισμός που έπνεε τα λοίσθια διεσώθη.

Γι’ αυτό και δικαίως εορτάζονται ως πατέρες και διδάσκαλοι της Οικουμένης, ως μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος, ως ανυπέρβλήτοι Θεολόγοι, που ανοίγουν τον δρόμο μέσω της Παιδείας για την αγιότητα, αφού κατά τόν Ιερό Χρυσόστομο, η παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί.
Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θερμές πατρικές ευχές στην κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου και σε όλο το Διδακτικό προσωπικό, όπως και σε όλους του Φοιτητάς του μεγάλου αυτού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ετέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών (πρ. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ωμίλησε επικαίρως.
Ανήμερα, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Πατρών καί εκήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στον προσωπικότητες των Τριών Ιεραρχών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.