Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ – Την Κυριακή, 25.2.2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ελειτούργησε στον ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών και εχειροτόνησε Πρεσβύτερο, τον ευλαβέστατο Διάκονο Γαβριήλ Κωνσταντινίδη, τον οποίον προεχείρισε και Αρχιμανδρίτη.

Στην νουθετήριο ομιλία του, προς τον χειροτονούμενο, ο Σεβασμιώτατος τον συνεχάρη για την απόφασή του να αφιερωθή στον Θεό, ευχαρίστησε τους κατά σάκρα γονείς του και τους πνευματικούς του πατέρες, αλλά και την Αδελφότητα Θεολόγων, «Ο ΣΩΤΗΡ» από τα σπλάγχνα της οποίας προέρχεται και τον προέτρεψε, να αγωνίζεται με την ζέση ψυχής και το σφρίγος που τον διακρίνει, στον ιερό Αμπελώνα του Κυρίου και κυρίως στον τομέα της νεότητος, όπου δραστηριοποιείται (κατηχητικά, νεανικές φοιτητικές ομάδες, κατασκηνώσεις) έχοντας ως εφόδια, την προσευχή, την υπομονή, την ταπείνωση, την μυστηριακή ζωή και την αγάπη προς πάντας.

Του επεσήμανε δε ότι ο αγώνας, σήμερα, καθίσταται δυσκολώτερος, αλλά περισσότερος επιτακτικός, διότι στη χώρα μας, δυστυχώς πολεμείται και χλευάζεται η ηθική, εμπαίζεται η αρετή, νομοθετείται η διαστροφή, καταλύεται η παράδοση, άλλαξε ρούν η «παιδεία», αποδομείται ο θεσμός της οικογενείας, επαινείται ο σοδομισμός και η ακολασία, αποιεροποιήθηκαν ήδη τα πάντα.

Οι συνειδητοί γονείς, είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, αγωνιούν η και θρηνούν. Τα παιδιά παραπαίουν. Ο σεβασμός στους μεγαλυτέρους εξέλιπε. Οι πάντες πορεύονται, ως νυχτωμένοι στρατοκόποι, αποσταμένων και σβησμένων ελπίδων. Η βία ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, κ.λ.π. ανησυχεί και προβληματίζει.

Μαίνεται ήδη ο πόλεμος εναντίον της Ορθοδόξου πίστεως. Ουχί μόνον εκ των έσω, απροκάλυπτα πλέον, αλλά και εκ των έξω.

Παράλληλα με τον πόλεμο εναντίον της Ορθοδοξίας, πολεμείται η έννοια της Πατρίδος. Όποιος αγαπάει την Πατρίδα, θεωρείται Εθνικιστής. Χαίρομαι διότι, στις ψυχές των νέων μέσα από την πνευματική εργασία στις νεανικές κατηχητικές ομάδες, στις κατασκηνώσεις, μορφώνεται ο Χριστός, αλλά και η αγάπη προς την Πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Δυστυχώς, οι νεότερες γενηές, αγνοούν την ιστορία, η την γνωρίζουν αλλοιωμένη και παραχαραγμένη. Αγνοούν την γεωγραφία. Αγνοούν την γλώσσα. Αγνοούν βασικά στοιχεία της πορείας και της παραδόσεως του Λαού μας.. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει αυτή η απόδομησις αξιών.

Στην Ελλάδα από πολλών ετών, θέλουν ένα ουδετερόθρησκο κράτος και ήδη εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια, για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους αυτή.

Θέλουν άχρωμους και άγευστους ποιότητος και ηθικής ζωής ανθρώπους.

Η Πατρίδα μας, «από τα βόλια των καιρών

απανωτές περίσσιες

κλαίει τις βαρειές λαβωματιές

που γιατρεμό δεν έχουν» (Παλαμάς).

Ίσχυε και ανδρίζου και μηδείς σου της νεότητος καταφρονείτω. Και μη αποκάμης, μηδέ να δειλιάς στον αγώνα, διότι:

«Κι’ αν είναι χίλια τ’ άσχημα,

Κι’ αν είναι τάδεια αφέντες,

Φτάνει μια σκέψη μια ψυχή,

Φτάνεις εσύ εγώ φτάνω

Να δώσει νόημα στων πολλών

την ύπαρξη, ένας φτάνει. (Παλαμάς).

Ο άκριτος και άκρατος δικαιωματισμός επιβάλλεται πλέον γυμνή τη κεφαλή.

Η Εκκλησία τους ενοχλεί και γι’ αυτό τον λόγο με τον τρόπο τους, θεωρούν ότι μπορούν να την απαξιώσουν. Αλλ’ εις μάτην, διότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η μάνα και τροφός αυτού του Λαού.

Ο λόγος του Κυρίου είναι σαφής.

«Πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται».

Παιδί μου από σήμερα, ακολουθείς την ζωή και την οδόν των ομολογητών και μαρτύρων, την οδόν των δακρύων.

«Αν έχης δάκρυα στάξε τα, μαργαριτάρια θα ναι». (Παλαμάς)

Αγαπητοί μου, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ελάτε όλοι, όσοι πιστοί, όσοι Έλληνες, να αντισταθούμε στην καταστροφή της Πατρίδος μας, μαζί να αναστήσωμε την Ελλάδα, την Ορθόδοξη Πατρίδα μας.

Ελάτε να σώσωμε τα παιδιά μας, τα ήθη, την ηθική, την ανρθώπινη αξία, την οικογένεια, την παράδοσή μας.

«Να η χώρα των αχάλαστων ωραίων νεκρών, αθανάτων προγόνων»…

●Ο χειροτονηθείς στην προσλαλιά του εδόξασε τον Θεόν, ανεφέρθη στο Μυστήριο της Ιερωσύνης, ευχαρίστησε τους γονείς και συγγενείς του, τους πνευματικούς του πατέρες και βεβαίως τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος τον περιβάλλει με πολλήν αγάπη.

●Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Προιστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», Αρχιμ. π. Αστέριος Χατζηνικολάου και πολλοί Πατέρες εκ της Αδελφότητος.

●Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, με την συμπλήρωση ενός έτους, από το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, ανέπεμψε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων και εμνημόνευσε όλων τα ονόματα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.