Είναι γνωστή η στάση σας για τη δημιουργία της μη κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας» από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τώρα η Σερβική Εκκλησία έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα στην κανονική της επικράτεια στο Μαυροβούνιο. Τι μπορείτε να πείτε για αυτές τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον Ορθόδοξο κόσμο;

Παρόλα αυτά θα αναγκαστώ να σε διαψεύσω εν μέρει. Μπορεί να ειπωθεί ότι στο Μαυροβούνιο υπάρχει μια ομάδα εκκλησιαστικών παραβατών, «σκοτεινών» μορφών

που -είμαι σχεδόν πεπεισμένος- δεν πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι κάποιου είδους ιερείς και ότι η ένωση τους είναι ένα είδος εκκλησίας.

Στην πραγματικότητα, είναι απλώς κακοί ηθοποιοί. Επικεφαλής τους είναι ένας προκλητικός «κληρικός», για τον οποίο όλοι στο Μαυροβούνιο γνωρίζουν ότι από τα νιάτα του ήταν στην υπηρεσία της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας, η οποία καταδίωκε την Εκκλησία.

Η ιστορία τους σήμερα είναι μια διασταύρωση φάρσας και κωμωδίας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην τελευταία της πράξη, όλοι οι ηθοποιοί παραδέχονται ότι συμμετείχαν σε μια ριάλιτι τραγική κωμωδία.

Είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσουμε αυτούς που εξακολουθούν να υποστηρίζουν αυτό το έργο. Δεν βλέπω πραγματικά προβλήματα στο Μαυροβούνιο.

Η θέση μας στο εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία είναι γνωστή. Είμαι βέβαιος ότι οι αναγνώστες μας που ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα, συμφωνούν.

Μπορώ μόνο να σημειώσω την εκπληκτική ευκολία με την οποία το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αγνόησε τους Ιερούς Κανόνες, την Εκκλησιολογία, την πανάρχαια Τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την Ιερά Παράδοση.

Εμείς στην ουσία -όπως, είμαι πεπεισμένος και η αδελφή Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία – δεν απαρνηθήκαμε την αγάπη για τις Μητέρες Εκκλησίες και ελπίζουμε και προσευχόμαστε να έρθει η μέρα, και το συντομότερο δυνατό, όπου θα απορριφθεί η μη Ορθόδοξη αντιεκκλησιαστική επιρροή και τα μη Εκκλησιαστικά έργα.

Όπως μπορώ να δω, αυτά δεν έχουν φέρει τίποτα καλό σε κανέναν στην Ουκρανία, και τα αυτά θα διορθωθούν όταν όλοι επιστρέψουμε στο πνεύμα της Καθολικότητας της Εκκλησίας στην αδελφική αγάπη και στην Πανορθόδοξη λύση όλων των προβλημάτων.

-Παναγιώτατε, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή σας προς τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο θέμα της εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία. Ποια είναι τώρα η θέση της Σερβικής Ορθοδόξους Εκκλησία στο θέμα αυτό;

Δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας. Παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε σημαντική υποστήριξη στον Μητροπολίτη Ονούφριο και την Εκκλησία του.

Η αντιστοιχία που κάνατε λίγο νωρίτερα μεταξύ της Ουκρανίας και του Μαυροβουνίου δεν είναι αρκετά ακριβής, αλλά κατανοητή.

Και εμείς, όπως εσείς, επιζήσαμε από την κατάρρευση του Ομοσπονδιακού Κράτους.

Σε αυτό το γεγονός, οι εχθροί της Ορθοδοξίας -και θα έλεγα: οι εχθροί του Χριστιανισμού- είδαν την ευκαιρία να διασπάσουν τις Αυτοκέφαλες ή Αυτόνομες Εκκλησίες. Επομένως, καταλαβαίνουμε καλά τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, εκτιμούμε ιδιαίτερα πώς ο Πατριάρχης Αλέξιος ηγήθηκε του πλοίου της Ρωσικής Εκκλησίας σε αυτούς τους ταραχώδεις και δύσκολους καιρούς, καθώς και πώς ο Πατριάρχης Κύριλλος –το δηλώνω ευθαρσώς– το οδηγεί θριαμβευτικά στην τρίτη χιλιετία.

Είναι η ευρύτερη ελευθερία, η πλήρης Αυτονομία στην διακυβέρνηση, που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει παραχωρήσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.