Στις 26 Μαΐου 2024, την Κυριακή του Παραλύτου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.

Ευχαριστώντας τους Επισκόπους Δυτικής Ευρώπης κ. Ιουστίνο, Ρεμεσιάνα κ. Στέφανο και Χουμ κ. Γιοβάν, καθώς και τον Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ από τη Μονή Ποντμαίν και τους ιερείς Μίλος Τρίσιτς από την Τούζλα και Ντέγιαν Μάντιτς από το Κόπερ και άλλους, ο Πατριάρχης τόνισε:

Ο Κύριος μάς καλεί μέσω του σημερινού Ευαγγελίου να μιμηθούμε εκείνον τον άνδρα που ήταν παράλυτος για 38 χρόνια. Παρά τα βάσανά του, η επιμονή του και η ακλόνητη πίστη του στον Χριστό τού επέτρεψαν να ξεπεράσει το άγος των ασθενειών του. Η αληθινή αιτία του πόνου του, όπως και κάθε ασθένεια που βιώνουμε, αποκαλύπτεται στο τέλος αυτής της ευαγγελικής περικοπής, όταν ο Κύριος, αφού τον θεραπεύσει, λέει: «Πήγαινε, κι από ‘δω και πέρα μην αμαρτάνεις πια!».

«Η αιτία κάθε ασθένειας του ανθρώπινου γένους είναι η αμαρτία», τόνισε ο Πατριάρχης. «Η αμαρτία είναι ο λανθασμένος τρόπος ύπαρξης σε σχέση με τον Θεό και σε σχέση με αυτό που έχουμε λάβει από τον Θεό, δηλαδή τη φύση μας. Στον αγώνα μας για τη θεραπεία από κάθε ασθένεια και πάθηση, πρέπει, πρωτίστως, να καταπολεμήσουμε την αμαρτία μέσα μας και τα πάθη που έχουμε εντός μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η αμαρτία αποτελεί πλήγμα στην υγεία μας».

«Είθε ο Κύριος να μας επιτρέψει να αγωνιζόμαστε και εμείς για την εκπλήρωση του Ευαγγελίου του Χριστού», κατέληξε ο Πατριάρχης Σερβίας. «Όπως είπε σήμερα ο επίσκοπος Ιουστίνος και όπως ανέφερε χθες το βράδυ ο π. Ραφαήλ, ολόκληρη η παράδοσή μας μας διδάσκει να ξεκινάμε από αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πτώση και την αδυναμία μας, να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε άρρωστοι και να κατανοήσουμε ότι ο τελικός στόχος της θεραπείας και της σωτηρίας μας δεν είναι απλώς η απουσία της ασθένειας. Αντίθετα, είναι η ένωση της αγάπης με τον Χριστό, η πληρότητα της ζωής, του νοήματος και της χαράς που μπορεί να βρεθεί μόνο σ’ Αυτόν».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.