Στον ιερό ναό του Αγίου Παϊσίου Ιωαννίνων τέλεσε σήμερα το πρωί -ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου- το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Πατριάρχης βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ στα Γιάννενα κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ενώ από χθες στις εκδηλώσεις συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος. Χθες το απόγευμα τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του ιερού ναού Αγίου Παϊσίου. Κατά την προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρθηκε στα θυρανοίξια του ναού, στο μεγάλο αυτό γεγονός για την πόλη το οποίο συνδυάστηκε με την ευλογητική παρουσία του Παναγιωτάτου τον οποίο και ευχαρίστησε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πορεία για την ανέγερση του ναού. Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου, τον οποίο γνώριζε.

Κατά την σημερινή Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Θωμάς Ανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αγαπούμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη του Γένους. Η ρίζα μας η πνευματική είναι το Πατριαρχείο». Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του στις λατρευτικές εκδηλώσεις, αλλά και όσους εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η οργάνωση των εκδηλώσεων.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον οποίο αποκάλεσε σπλάχνο της Μητρός Εκκλησίας και τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στα Ιωάννινα προκειμένου να τιμήσουν τον Άγιο Παΐσιο, ενώ ευχήθηκε να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος. Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Παναγιωτάτου στην οποία αναφέρθηκε στη βιοτή και στα χαρίσματα του Αγίου Παϊσίου. «Σήμερα πολλοί νομίζουν ότι προεξάρχω της συνάξεως, αλλά πραγματικά προεξάρχη ο ένθεος ασκητής», σημείωσε ο Παναγιώτατος. Ακόμη, υπογράμμισε την προσήλωση του Αγίου στις αποφάσεις της Εκκλησίας και τον σεβασμό προς τους Επισκόπους τονίζοντας ότι πάντα απεύφευγε τις ακρότητες και τους ψευδοζηλωτισμούς.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο ειδική εκδήλωση κατά την οποία μετονομάστηκε η πλατεία -στην οποία βρίσκεται ο Ναός- σε πλατεία «Πατριάρχου Βαρθολομαίου». Στην συνέχεια τελέσθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων. Το απόγευμα ο Πατριάρχης θα μεταβεί για προσκύνημα στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Γεωργίου και στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας. Αμέσως μετά στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου ο Παναγιώτατος θα αναγορευθεί επίτιμος Δημότης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.