Την αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, το κατ’εξοχήν προσκύνημα των Αγ. Τόπων και της χριστιανικής οικουμένης, όπου ευρίσκονται ο Ναός της Αναστάσεως, το πανίερο αυτό παλλάδιο της Χριστιανοσύνης, ο Φρικτός Γολγοθάς, το σημείο της αγ. Αποκαθηλώσεως, ο Πανάγιος και Ζωοδόχος Τάφος του Κυρίου μας ως και τα λοιπά χριστοβάδιστα μέρη, επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και οι 83 ευλαβείς προσκυνητές της Εκκλησίας των Σερρών, στο πλαίσιο της οκταήμερης (20-28 Αυγούστου) ευλογητής ιεράς αποδημίας τους στην Αγ. Γη.

Το πρωΐ της Τετάρτης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, υποδέχθηκε και δεξιώθηκε αβραμιαίως τον Μητροπολίτη κ. Θεολόγο και τους Σερραίους προσκυνητές στην μεγάλη αίθουσα του Θρόνου του παλαιφάτου και Αποστολικού Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Ο σεπτός Προκαθήμενος της παμμήτορος των χριστιανικών Εκκλησιών, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο για την θερμουργό και πηγαία αγάπη και αφοσίωση προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την έμπρακτη στήριξη προς την Αγιοταφιτικὴ Αδελφότητα, όπως αυτή εκφράζεται με πολλούς τρόπους, υπεγράμμισε την μεγάλη αξία, ιδιαιτέρως σήμερα, της αναζωογονήσεως της πίστεως, η οποία προσφέρεται ως αντίδωρο από την προσκυνηματική επίσκεψη – θεωρία στα Πανάγια προσκυνήματα, τα οποία ως ακτινοβόλοι φάροι αυθεντικής πνευματικότητος και ζωής, σκορπίζουν το φως του Αναστάντος Χριστού σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη κ. Θεολόγο και για την εφετεινή φιλοξενία 50 νέων του ποιμνίου του Πατριαρχείου στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις «Χριστού Πηγή» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης στην Χρυσοπηγή Σερρών. Για 11η συνεχή χρονιά, αγόρια και κορίτσια από την Ιερά Μητρόπολη Ναζαρέτ και την ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας, με την σεπτή ευλογία του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του οικείου Ποιμενάρχου τους, Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, πραγματοποίησαν και εφέτος επίσκεψη πνευματικού, εκπαιδευτικού και ψυχοφελούς χαρακτήρος στην Εκκλησία των Σερρών, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν προσκυνήματα της περιοχής, ιερούς Ναούς και Μονές, την πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και προορισμούς του Νομού.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, διερμηνεύοντας και τα συναισθήματα όλων των παρευρισκομένων Σερραίων προσκυνητών, ευχαρίστησε με βαθύτατο σεβασμό και συγκίνηση τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την κατά πάντα αρχοντική και πατρική του αγάπη και φιλοξενία, αλλά και για τους επιστηρικτικούς λόγους σοφίας και πνευματικής οικοδομής που απηύθυνε προς τους Σερραίους προσκυνητές. Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο στους αγωνιζομένους Αγιοταφίτες πατέρες, υπεγραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος, ηγέτης πνευματικός και οιακοστρόφος άριστος, στολισμένος με σπάνια χαρίσματα ως αυτά της ευαγγελικής απλότητος, της αμεσότητος, της βαθειάς αγιοπνευματικής και θεολογικής καταρτίσεως και εμπειρίας, της εις βάθος γνώσεως των προβλημάτων και της ιδιαιτερότητος της περιοχής, αλλά και της διοικητικής δεινότητος και διορατικότητος, όσο και η περί αυτόν γεραρά Αγιοταφιτική Αδελφότητα, ευλογήθηκαν ιδιαιτέρως από τον θείο Δομήτορα της Εκκλησίας μας, Κύριό μας Ιησού Χριστό, να διακονούν διαχρονικώς όχι μόνο την ποιμαντική μέριμνα ολόκληρης της εκεί διαβιούσης χριστιανικής κοινότητος, αλλά και να διαφυλάσσουν με θυσιαστικό πνεύμα και αυταπάρνηση, αδιάκοπα μέχρι και σήμερον τα Πανάγια προσκυνήματα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος στον «βαρύ πειρασμό» των πυρκαϊών των τελευταίων ημερών, που απετέφρωσαν μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της Πατρίδος μας, αφάνισαν περιουσίες συνανθρώπων μας, κατέστρεψαν ναούς και Μονές, αλλά το και χειρότερον αφήρεσαν αθώες ζωές αδελφών μας. Ο Μητροπολίτης εκζήτησε τις θεοπειθείς προσευχές του σεπτού Προκαθημένου, ώστε ο Κύριός μας, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου αποσοβήση ταχέως τον δεινό πειρασμό και παρηγορήση τους αδελφούς μας που επλήγησαν από την καταστροφική δύναμη της φωτιάς. Οι σοφοί πατέρες μας, ετόνισε ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, μας εδίδαξαν την ώρα του πειρασμού να εκζητούμε με καρδιακή πίστη και εμπιστοσύνη το έλεος του Θεού. Αυτό πρέπει να πράξουμε και τώρα! Το καθήκον της Εκκλησίας μας είναι να καλέσει τον λαό σε συναγερμό προσευχής για την κατάπαυση του δριμύτατου πειρασμού.

Ο Πατριάρχης βαθύτατα συγκεκινημένος απήντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και σύμπασα η Αγιοταφιτική Αδελφότητα παρακολουθούν με βαθύτατη θλίψη την συγκλονιστική αυτή καταστροφή και συμμετέχουν στην άφατη οδύνη των Ελλήνων αδελφών, προσευχόμενοι διαπύρως, ενώπιον του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της ανείπωτης αυτής θεομηνίας, αλλά και υπέρ της ηθικής και πνευματικής ενισχύσεως και παρακλήσεως των πυροπλήκτων, που θρηνούν για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών εντός του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους και την καταστροφή των κόπων μιας ζωής αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Η Σιωνίτιδα Εκκλησία, τούτη την ώρα της σκληράς δοκιμασίας των πυρκαγιών, ετόνισε ο Πατριάρχης, προσεύχεται ολοψύχως για την ενίσχυση και διαφύλαξη των ηρωϊκών δυνάμεων κατασβέσεως των πυρκαϊών, στέκεται στο πλευρό των σκληρώς δοκιμαζομένων Ελλήνων αδελφών, δεομένη προς τον Κύριον, να αποστείλει εξ ουρανού δύναμιν πολλήν και πλουσίαν παράκλησιν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.