«Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος αγαπά τον ρουμανικό λαό, και βοηθά την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία και τους απανταχού Ρουμάνους να διατηρήσουν την πίστη τους». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, την ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, και προστάτη της Ρουμανίας.

Στο κήρυγμά του μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι, ανέφερε ότι σήμερα περίπου 800.000 Ρουμάνοι φέρουν το όνομα του Αγίου. Όπως είπε, το 1997 , ο Άγιος Ανδρέας ανακηρύχθηκε Προστάτης της Ρουμανίας. Η ημέρα μνήμης του Αγίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή το 2011 , από τη Βουλή.

Προστάτης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού
«Ο νέος καθεδρικός ναός, που ονομάζεται Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Έθνους έχει ως δεύτερο προστάτη τον Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, ο οποίος είναι Προστάτης της Ρουμανίας, επειδή είναι ο πλησιέστερος στον ρουμανικό λαό», όπως υπογράμμισε.

Ο Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Έθνους αποτελεί τον ψηλότερο και μεγαλύτερο Ορθόδοξο Χριστιανικό ναό στον κόσμο. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Χριστού και τον Απόστολο Ανδρέα. Είναι σχεδιασμένος με καθίσματα για περίπου 6.000 πιστούς, δέκα φορές μεγαλύτερος από τον υπάρχοντα πατριαρχικό καθεδρικό ναό.

Ο Άγιος Ανδρέας μπήκε στη λαογραφία
Σε αντίθεση με τον Απόστολο Παύλο που κήρυττε στις πλατείες, ο Άγιος Ανδρέας κήρυττε σε διάφορες οικογένειες ή σε μικρές συγκεντρώσεις ντόπιων σε σπηλιές, σε μη δημόσιους χώρους. Η ρουμανική λαογραφία, η οποία περιέχει πολυάριθμες αναφορές στον Άγιο Ανδρέα τον Απόστολο, δείχνει ότι έμεινε στην Dobrogea για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, στην περιοχή υπάρχουν τοπωνύμια με το όνομά του, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε πολλά δημοτικά τραγούδια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.