Συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα στη ζεστή Αίθουσα του ιστορικού μοναστηριού του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, όπου το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αλεξανδρείας έκοβε την πατροπαράδοτη αγιοβασιλόπιτα, παρουσία πολύ κόσμου.

Την εκδήλωση λάμπρυνε η παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου ο οποίος μίλησε με λόγια αγάπης τόσο για το ιστορικό σωματείο όσο και την αγαπητή Πρόεδρό του, την κα Αλίκη Αντωνίου.

«Έχουν περάσει 16 χρόνια και κάθε χρόνο περιμένουμε αυτήν την όμορφη ημέρα της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας», επεσήμανε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη. Και συνέχισε: «Δεν έχει σχέση αν έχει περάσει η Πρωτοχρονιά, ο χρόνος για έναν χαρούμενο άνθρωπο είναι κάθε ημέρα γεμάτος από αισιοδοξία, γεμάτος από χαρά, γεμάτος από αγαλλίαση». Και όπως συμπλήρωσε: «Έχει μεγάλη σημασία, να ανοίγουν αυτές οι πόρτες, να ετοιμάζονται οι αγιοβασιλόπιτες, και πρόσωπα – πολλά ή λίγα – να έρχονται να παίρνουν κουράγιο και ευχές. Και έχουμε τόσο ανάγκη τις ευχές αγάπης και αισιοδοξίας».

Μάλιστα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος έκανε λόγο για την αγάπη των ανθρώπων που αισθάνεσαι καλύτερα στα μικρά αλλά ζεστά σπίτια, λέγοντας: «Φτιάχνουν οι άνθρωποι παλάτια μεγάλα και μπαίνεις μέσα και αισθάνεσαι την παγωνιά καθώς δεν υπάρχει η καρδιά… Και μπαίνεις σε καλυβάκια και σπιτάκια ταπεινά και υπάρχει η ανθρώπινη αναπνοή, η ζεστασιά. Αναπνέεις και αυτό το οξυγόνο μετατρέπεται σε αγάπη, θαλπωρή και κουράγιο…»

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν παρέλειψε να επισημάνει την απώλεια όσων ανθρώπων χάσαμε την προηγούμενη χρονιά, στεκούμενος ιδιαίτερα στην αείμνηστη Ελένη Βαφειάδη, μητέρα του Α΄ Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέα Βαφειάδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εφέτος όμως, ενώ είναι χαρούμενη η ημέρα, θέλω να αναφέρουμε τη μνήμη ενός αξέχαστου εκλεκτού μέλους του Λυκείου Ελληνίδων, την Ελένη Βαφειάδη, που βρίσκεται στην αγκάλη του Θεού και υπήρξε πάντα Ελληνίδα, ευσυνείδητη χριστιανή, μητέρα και πάροικος. Ας της αφιερώσουμε μία ευχούλα…»

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κα Αλίκη Αντωνίου και όλο το ΔΣ του ιστορικού σωματείου: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Πατριαρχείου προς το Λύκειο Ελληνίδων γιατί είστε πάντα κοντά μας. Ποτέ χατίρι δε μού χάλασες, Αλίκη μου. Και αυτό δεν είναι μόνον από υποχρέωση αλλά από αγάπη και εκτίμηση».

Και τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έκανε μία ευχή για το νέο έτος 2021: «Σαν Πατριάρχης της αγάπης, όπως με λένε, θα ήθελα να δώσω πολλές ευχές. Μέσα μου αισθάνομαι ότι το 2021 θα είναι ευλογημένο».

Παραβρέθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Πτολεμαίου κα Λιλίκα Θλιβίτου, ο Έφορος Προσκόπων κ. Άρης Μαρκοζάνης και άλλοι επίσημοι.
Να σημειωθεί ιδιαίτερα η συγκινητική στιγμή όπου οι σπουδαστές της Σχολής του Πατριαρχείου «Αθανάσιος ο Μέγας» έψαλλαν τα πατροπαράδοτα βυζαντινά κάλαντα με τους Έλληνες παροίκους και τα παιδιά του σχολείου, καθώς επίσης και τα παραδοσιακά τραγούδια που ακούστηκαν, μεταξύ άλλων από την εκπαιδευτικό κα Αγγελική Τσιαδίμη.

Ήταν πραγματικά μία από τις ομορφότερες εκδηλώσεις το μήνα που μας πέρασε. Καλή και ευλογημένη χρονιά 2021!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.