Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τα αιτήματα ορισμένων ΜΚΟ που απαιτούν τη κρατική χρηματοδότηση για τη διενέργεια αμβλώσεων, αψηφώντας τη στάση ουδετερότητας που κρατά το κράτος απέναντι σε ζητήματα που άπτονται της ηθικής, της ελευθερίας της συνείδησης και των θρησκευτικών αρχών.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Η θέση της Εκκλησίας απέναντι στην αφύσικη στήριξη της πολιτείας για τη χρηματοδότηση της άμβλωσης που δεν χρήζει επείγουσα ιατρική ανάγκη, είναι σταθερά υπέρ της ζωής. Οι γιατροί, έχουν την υποχρέωση να σέβονται αυστηρά τον όρκο του Ιπποκράτη, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και οι διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις πρέπει να εκφράζουν δημόσια και να υπερασπίζονται τις ηθικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές αρχές που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δηλαδή το δικαίωμα στη ζωή», όπως τονίζεται.

«Η θέση της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλων των θρησκευτικών λατρειών απέναντι στην άμβλωση είναι σαφής, αμετάβλητη και προσανατολισμένη υπέρ της ζωής. Το χριστιανικό μήνυμα έχει στον πυρήνα του την ελευθερία, την αγάπη και τον αγνό σεβασμό για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, γεννημένου ή αγέννητου», όπως αναφέρεται.

Ό,τι είναι νόμιμο δεν συνεπάγεται ότι είναι και ηθικό
«Η άμβλωση είναι και παραμένει νόμιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και ηθικό. Το όριο μεταξύ του “επιτρεπτού” και του “πιθανού” είναι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά και υπεύθυνα», υπογραμμίζεται.

«Η Εκκλησία, εκτός από την τέλεση των Μυστηρίων, συμβάλλει στη διατήρηση της ηθικής τάξης στην κοινωνία, στον προσανατολισμό της πνευματικής προσοχής των ανθρώπων στα ουσιώδη πράγματα, όπως η ζωή, η εκπαίδευση, η σχέση μας με το πλησίον μας, και η σωτηρία του ανθρώπου από το κακό. Η άμβλωση αποτελεί έγκλημα», επισημαίνεται.

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου γίνεται έκκληση για διατήρηση της ζωής: «Η Εκκλησία καλεί (δεν επιβάλλει) τον σεβασμό και την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, υποστηρίζοντας πάντα πως το υψηλότερο ιδανικό είναι η ζωή η οποία αποτελεί θείο δώρο».

Η Εκκλησία στο πλευρό της εγκυμονούσας

«Καθήκον της Εκκλησίας», όπως αναφέρεται, «είναι όχι η εισβολή στην προσωπική ζωή κάποιου. Χρέος της είναι να προβαίνει σε φιλανθρωπικές πράξεις που απευθύνονται σε μητέρες και εγκυμονούσες που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Το σκεπτικό για τέτοιες δράσεις αφορά τη συνειδητοποίηση ότι η αυτονομία στο σώμα δεν συνεπάγεται το δικαίωμα να αποφασίζει κάποιος για τη ζωή ενός άλλου σώματος που αναπτύσσεται σε αυτό. Αυτός ο ηθικός προβληματισμός υποδηλώνει τον πραγματικό και έντιμο βαθμό ευθύνης».

Δημογραφικός «χειμώνας»

«Με αφορμή το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, η ενθάρρυνση και η προώθηση των κρατικών αμβλώσεων υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μεταξύ βιοηθικής και θεμελιώδους κοινής λογικής για τη ζωή και τον θάνατο ενός ατόμου που μπορεί να εμπλουτίσει με την ύπαρξή του την κοινότητα της οποίας θα είναι μέρος, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σεβαστό το αρχέγονο δικαίωμα: αυτό της γέννησης», όπως επισημαίνεται από την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Ρουμανίας παρουσιάζει μία πτωτική τάση. Στον παρακάτω πίνακα από τον ιστότοπο Worldometer, παρατηρείται ότι το 2020 ο πληθυσμός ήταν 19.237.691, ενώ το 2019 19.364.557, και το 2018 19.506.114.

Πηγή πίνακα: www.Worldometers.info

Να μην ενθαρρύνονται ρεύματα όπως ο αντιναταλισμός
Επίσης, στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου, τονίζεται: «Κάθε υπεύθυνο κράτος έχει ως ιδρυτικό σκοπό και σκεπτικό την παροχή και τη διατήρηση του κοινού καλού της κοινωνίας που διοικεί, και να ενθαρρύνει τη δολιοφθορά και ορισμένα εξαιρετικά κοινωνικά επιζήμια ιδεολογικά ρεύματα όπως ο αντιναταλισμός».

Εξαρτόμαστε από εν ζωή ανθρώπους

Αναφερόμενο στις διάφορες θρησκείες και τον ρόλο τους σε ένα δημοκρατικό κράτος, το Πατριαρχείο Ρουμανίας διευκρινίζει: «Οι θρησκευτικές λατρείες είναι μέρος ενός δημοκρατικού κράτους το οποίο σέβεται την ατομική ελευθερία και τις πολιτικές ελευθερίες, και το οποίο, ταυτόχρονα, υποστηρίζει υπεύθυνα και συνετά το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή, που εξασφαλίζει τη διαιώνιση της ύπαρξης ενός λαού, την ηθική του πρόοδο και ευημερία.

Θρησκεία και κράτος εξαρτώνται και θα συνεχίζουν να εξαρτώνται πάντα από ζωντανούς, υγιείς, μορφωμένους και μυ υψηλά ιδανικά ανθρώπους, και όχι από ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί και δεν τους επιτράπηκαν να γεννηθούν και να ζήσουν».

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για τα αγέννητα παιδιά

Με ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο Κέντρων Υποστήριξης Εγκύων, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι στις 12-13 Σεπτεμβρίου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ τόνισε:

«Για τους Χριστιανούς, η γέννηση παιδιών δεν υποβιβάζει ποτέ μια γυναίκα σε μια καθαρά βιολογική πραγματικότητα, αλλά δείχνει την πνευματική της δύναμη, η οποία έγκειται στην ικανότητα να θυσιάζεται για την αγάπη. Οι πράξεις μας υπέρ της ζωής γίνονται η έκφραση της φιλεύσπλαχνης αγάπης και φροντίδας του Θεού και υπενθυμίζουν στη γυναίκα ότι έχει μια μοναδική δύναμη και κλίση, αυτή του να δίνει ζωή», δήλωσε.

Ακόμη, αναφερόμενος στη χείρα βοηθείας που προσφέρει η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία στις εγκυμονούσες, δήλωσε: «Όμως, συχνά κυριευμένοι από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, οι γονείς -και ιδιαίτερα οι ανύπαντρες μητέρες- δεν το βρίσκουν εύκολο να δεχτούν το παιδί ως δώρο. Και η αποστολή μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στον Θεό, γίνοντας οι ίδιοι τα ελεήμονα και στοργικά όπλα Του.

Όταν ο πατέρας του παιδιού δεν είναι μαζί με την έγκυο για να την προστατεύσει την πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής της, όταν ασκείται μεγάλη πίεση στη γυναίκα στο ευρύτερο οικογενειακό ή στο επαγγελματικό περιβάλλον, με συνέπεια εκείνη παρά τη θέλησή της , να αναγκαστεί να προβεί σε άμβλωση, τότε εμείς χρειάζεται να σταθούμε δίπλα της.

Η βοήθεια που προσφέρουμε στις εγκυμονούσες και τις μητέρες αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό και στους ανθρώπους, και έτσι εκπληρώνουν το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου».

Τα ποσοστά των αμβλώσεων ξεπερνούν τους θανάτους από καρκίνο

Πάνω από 42 εκατομμύρια αμβλώσεις σημειώθηκαν μόνο το 2020, ξεπερνώντας κατά πολύ το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των κορυφαίων αιτιών θανάτου στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Worldometer, έναν ιστότοπο αναφοράς που παρακολουθεί στατιστικά στοιχεία για την υγεία, τον παγκόσμιο πληθυσμό, τη χρήση των πόρων και τους θανάτους σε πραγματικό χρόνο, πραγματοποιούνται πάνω από 40 εκατομμύρια αμβλώσεις παγκοσμίως ετησίως.

Μόνο το 2020 περισσότερες από 42,6 εκατομμύρια αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, οι μεταδοτικές ασθένειες προκάλεσαν τον θάνατο σε πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο, ενώ σχεδόν 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι υπέκυψαν στο θάνατο ως αποτέλεσμα του καπνίσματος και 2,5 εκατομμύρια από αλκοόλ.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins , περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από κορωνοϊό το 2020.

Άλλες κύριες αιτίες θανάτου το 2020 ήταν οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, εκ των οποίων ήταν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια. Επιπλέον, οι αυτοκτονίες ευθύνονται για σχεδόν 1,1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων παγκοσμίως το 2020, εξαιρουμένων των αμβλώσεων, ήταν σχεδόν 59 εκατομμύρια. Αλλά, αν οι αμβλώσεις υπολογίζονταν ως αιτία θανάτου και όχι απλώς ως άλλη μια στατιστική για την υγεία, ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων το 2020 θα αυξηθεί σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια.

Εγγεγραμμένες αμβλώσεις στη Ρουμανία κατά την περίοδο 1958–2018

Στον παρακάτω πίνακα, η πρώτη στήλη από αριστερά δείχνει το έτος, η δεύτερη στήλη τον αριθμό αμβλώσεων, η τρίτη στήλη τον αριθμό των παιδιών που γεννήθηκαν, η τέταρτη στήλη το ποσοστό των αμβλώσεων, και η πέμπτη στήλη το ποσοστό των γεννήσεων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Αμβλώσεις, το 2017 η Ρουμανία κατέλαβε την 8η θέση παγκοσμίως στον συνολικό αριθμό αμβλώσεων στην ιστορία της χώρας, και την 5η στον κόσμο ως προς την αναλογία μεταξύ του συνολικού ιστορικού αριθμού αμβλώσεων και πληθυσμού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.