Αποφάσεις του Πατριαρχείου Μόσχας για την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Συνήλθε η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, την Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, στον Ι. Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη Μόσχα, προκειμένου να πάρει αποφάσεις σχετικά με την Αυτονόμηση του Ονουφρίου και της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Στις αποφάσεις της Συνόδου ξεχωρίζει η προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να αποδώσει την απόφαση της αυτονόμησης του Ονουφρίου σε εθνικιστικές πιέσεις και σε επιρροές από μερίδα των ΜΜΕ. Μάλιστα, η Ρωσική Σύνοδος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την όλη στάση του Πατριάρχη Κυρίλλου απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο θάνατο χιλιάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, τονίζει ότι ο Προκαθήμενος της Μόσχας έκανε κάθε ενέργεια για να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Παράλληλα, το Πατριαρχείο της Μόσχας, στην προσπάθειά του να μην οξύνει περισσότερο τα πράγματα, εκφράζει τη λύπη του για τη διακοπή της μνημόνευσης του ονόματος του Πατριαάρχη Κυρίλλου από μια μερίδα, ως σημειώνει, της Οκορανικής Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αιφνίδια απόφαση του Μητροπολίτη Ονουφρίου και της εν αυτώ Συνόδου, λίγες ημέρες πριν, να αυτονομηθεί πλήρως από την κηδεμονία του Πατριαρχείου της Μόσχας, επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη τραυματισμένο γήτρο της Ρωσικής Εκκλησίας και του ίδιου του Πταριάρχη κ. Κυρίλλου, με αποτέλεσμα το ρωσικό Πατριαρχείο να έχει απομονωθεί διεθνώς και να απέχει πλέον, από το κέντρο λήψης των εκκλησιαστικών αποφάσεων.

Ακολουθούν οι αποφάσεις της Συνόδου της Μόσχας:

1. Να εκφρασθεί ολόπλευρη συμπαράσταση και κατανόηση προς τους αρχιερείς, ιερείς, μονάζοντες και λαϊκούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία δέχεται άνευ προηγουμένου πίεση εκ μέρους εκπροσώπων των σχισματικών δομών, των τοπικών Αρχών, των μέσων μαζικής ενημερώσεως, των εξτρεμιστικών οργανώσεων και του εθνικιστικών διαθέσεων τμήματος της κοινής γνώμης.

2. Να απευθυνθεί έκκληση στο πλήρωμα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να αναπέμπει ένθερμες δεήσεις για την ενδυνάμωση των αδελφών μας στην Ουκρανία, να τους δοθεί κουράγιο και βοήθεια του Θεού στον καθημερινό αγώνα της χριστιανικής μαρτυρίας.

3. Να διαπιστωθεί ότι το καθεστώς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας καθορίσθηκε από το Γράμμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Αλεξίου Β΄ στις 27 Οκτωβρίου 1990.

4. Να επισημανθεί ότι οι συμπληρώσεις και τροποποιήσεις στο Καταστατικό Διοικήσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίες υιοθετήθηκαν, χρήζουν μελέτης κατά τον προβλεπόμενο τρόπο ως προς την ανταπόκρισή τους προς το εν λόγω Γράμμα και τον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, σύμφωνα με τον οποίο τέτοιου είδους συμπληρώσεις και τροποποιήσεις πρέπει να παραπεμφθούν προς έγκριση στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.

5. Να τονισθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος συμπάσχοντας βαθέως με όσους επλήγησαν από τη συμφορά, κατ’ επανάληψιν καλούσε να γίνει το παν, προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ ζητούσε από όλα τα μέλη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να δέονται διαπύρως για την τάχιστη αποκατάσταση της ειρήνης και να παρέχουν ολόπλευρη βοήθεια σε όλα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των ανθρώπων, οι οποίοι έμειναν χωρίς στέγη και μέσα επιβίωσης.

6. Να εκφρασθεί λύπη εξαιτίας του ότι σε ορισμένες επαρχίες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας παύει η μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, γεγονός το οποίο ήδη οδήγησε σε διχασμούς εντός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και έρχεται σε αντίθεση με τον 15ο κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου.

7. Να κατατεθεί η μαρτυρία ότι όλο το πλήρωμα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δέεται υπέρ της διαφυλάξεως της εκκλησιαστικής ενότητας και της τάχιστης καταπαύσεως της αιματοχυσίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.