Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε χθες την προσφυγή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για επανεξέταση της υπόθεσης μεταβίβασης -σε Ισραηλινούς εξτρεμιστές- των δύο ξενοδοχείων, που βρίσκονται στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μεταβίβαση των ξενοδοχείων, που βρίσκονται στην Πύλη της Γιάφας, στην εξτρεμιστική οργάνωση «Ateret Cohanim» είχε οδηγήσει σε σφοδρές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και η καθαίρεση του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που άσκησαν οι νομικοί σύμβουλοι του Πατριαρχείου, για επανεξέταση, υπό το φως νέων στοιχείων, της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε του εποίκους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ στερείται οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης, και διαμηνύει ότι στέκεται ακλόνητο στις προσπάθειες να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας σε αυτήν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριψε τις τελευταίες προσπάθειες του Πατριαρχείου να ακυρώσει την απόφαση που εκδόθηκε εναντίον του τον Ιούλιο του 2017, μέσω της οποίας η εξτρεμιστική ισραηλινή οργάνωση, Ατερέτ Κοχανίμ, πέτυχε να μεταβιβάσει τις περιουσίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πύλη της Γιάφας (Bab Al-Khalil) στην Ιερουσαλήμ, και αυτή η απόφαση έρχεται παρά τη νομική μάχη που έδωσε το Πατριαρχείο τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια.

Το Πατριαρχείο κρίνει την απόφαση του δικαστηρίου ως άδικη και στερούμενη οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης, καθώς η εξτρεμιστική οργάνωση και οι υποστηρικτές της ακολούθησαν ανέντιμες και παράνομες μεθόδους για να αποκτήσουν Χριστιανική ακίνητη περιουσία σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους Αραβικής Ισλαμικής και Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ.

Τα τελευταία χρόνια, το Πατριαρχείο ξεκίνησε μία εκστρατεία νομική, στα μέσα ενημέρωσης και διπλωματική, στην οποία επιβαρύνθηκε με πολύ υψηλό κόστος, στο δικαστικό και διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να πιέσει τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν εξτρεμιστικές οργανώσεις από την κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν απέδωσαν υπό την πίεση αυτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων και όσων τις υποστηρίζουν στους κύκλους λήψης αποφάσεων.

Το Πατριαρχείο επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Παλαιστίνιους ενοίκους σε αυτές τις χριστιανικές ιδιοκτησίες και ότι στέκεται ακλόνητο στη μάχη του να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας μέσα σε αυτήν».

Nομικός σύμβουλος: «Δυστυχώς η νομική μάχη έφθασε στο τέλος της»
«Δυστυχώς η νομική μάχη έφθασε στο τέλος της» δήλωσε στο CNN Greece, ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ’, Ασάντ Μαζάουι, τονίζοντας εντούτοις πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του, και τα νομικά όπλα που παραμένουν στη διάθεσή του, προκειμένου να αποτρέψει την έξωση των προστατευόμενων ενοικιαστών που εξακολουθούν να διαμένουν στις ιδιοκτησίες του στην Παλαιά Πόλη, και να διασφαλίσει πως δεν θα καταληφθούν από εποίκους.

Παραθέτοντας το χρονικό της υπόθεσης, ο Ασάντ Μαζάουι αναφέρει πως «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο προσπαθούσε να εμποδίσει δεξιούς εξτρεμιστές να καταλάβουν τις ιδιοκτησίες του στην Πύλη της Γιάφας σε αυτή τη νομική μάχη που ξεκίνησε περίπου προ 15ετίας».

«Έπειτα από δέκα χρόνια νομικών διαδικασιών, τον Ιούνιο του 2017 το Περιφερειακό Δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ ενέκρινε τις συμφωνίες που, επιμέναμε πως ήταν απάτη, μεταξύ του Πατριαρχείου -και την εποχή εκείνη τον κ. Παπαδήμα- που πέτυχε να εξασφαλίσει εξουσιοδότηση από τότε Πατριάρχη Ειρηναίο. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι συμφωνίες ήταν νόμιμες», δηλώνει.

«Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εφεσίβαλε την απόφαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία και απορρίφθηκε. Μετέπειτα, εντούτοις, ένας από τους άνδρες της εξτρεμιστικής οργάνωσης εβραίων εποίκων Ατερέτ Κοχανίμ ‘πέρασε’ στην πλευρά του Πατριαρχείου και μας έδωσε πολλές πληροφορίες που δεν διαθέταμε, και αυτές οι πληροφορίες και τα στοιχεία ήταν επαρκή για την εκκίνηση νέας νομικής διαδικασίας, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση και να ακυρωθεί η αρχική ετυμηγορία».

«Δυστυχώς, σήμερα, αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε το 2019 έφθασε στο τέλος της, και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση -παρόλα τα νέα στοιχεία που συγκεντρώσαμε», επισημαίνει ο κ. Mazawi.

Ως προς τα επόμενα βήματα, ο ίδιος αναφέρει πως το Πατριαρχείο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να παραμείνουν οι προστατευόμενοι ενοικιαστές του Πατριαρχείου, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των ιδιοκτησιών, και να εμποδιστεί η είσοδος εποίκων.

«Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο θα συνεχίσει την άσκηση πίεσης στις διεθνείς κυβερνήσεις ώστε να ασκήσουν με τη σειρά τους επιρροή στο κράτος του Ισραήλ για να να αναμειχθεί [στην υπόθεση]», δηλώνει ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλου.

Αποσαφηνίζοντας το όλο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης, ο κ. Μαζάουι δηλώνει:

«Υπάρχουν δύο επίπεδα νομικής μάχης. Το πρώτο -το οποίο και έλαβε τέλος-ήταν η προσπάθεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να ακυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του 2004. Αυτή η μάχη τελείωσε, με τη σημερινή ετυμηγορία. Όμως, υπάρχει το δεύτερο επίπεδο -αυτό της διατήρησης των προστατευόμενων ενοικιαστών στις ιδιοκτησίες. Αυτοί οι ενοικιαστές, παρά την σημερινή ετυμηγορία, δεν θα χάσουν το καθεστώς προστασίας και θα παραμείνουν εντός της ιδιοκτησίας, και το Πατριαρχείο θα κάνει ό,τι απαιτηθεί για να διασφαλίσει πως θα παραμείνουν και στη συνέχεια εκεί».

Η Ατερέτ Κοχανίμ από πλευράς της έχει ήδη αρχίσει διαδικασίες για την έξωση των ενοικιαστών από το 2019 και σαφώς θα επιμείνει.Τμήμα του ξενοδοχείου Petra ήδη καταλαμβάνεται από εποίκους, με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να τελεί εν αναμονή απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου σε νομική διαδικασία για την έξωσή τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.