Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος.

Αποστολή Άγιον Όρος: Ραφαήλ Γεωργιάδης – Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης
Ο Παναγιώτατος συλλειτούργησε με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολο, Γαλλίας κ. Δημήτριο, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο και Καθηγουμένους Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Γεώργιος Βατοπαιδινός ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμένος, ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Ν.Δ. κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος.

Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Πατριαρχείο το Άγιον Όρος
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε κατά τη Θεία Λειτουργία ο Καθηγούμενος της Ιερά Μονής Γρηγορίου Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος ο οποίος εξέφρασε την χαρά εκ μέρους όλης της Ιεράς Κοινότητας για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ναό του Πρωτάτου.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αρχικά αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής του Τυφλού παραλληλίζοντας το με την αποστολή του μοναχού ο οποίος διαρκώς αναζητεί το φως του Χριστού. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην αποστολή του Αγίου Όρους στην Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτηρίζοντας την Αθωνική Πολιτεία ως την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τονίζοντας την μεγάλη τιμή που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει υπό την πνευματική καθοδήγησή του το Άγιον Όρος. “Αγαπώμεν το Άγιον Όρος και τους ηγήτορες αυτού” σημείωσε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας το ως πολύτιμο μαργαρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Στην συνέχεια του λόγου του αναφέρθηκε στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και την αντιμετώπισή τους από το Πατριαρχείο κάνοντας αναφορά στην επούλωση των σχισμάτων, όπως ανέφερε, στην Ουκρανία και τα Σκόπια. “Οι Ιεροί Κανόνες έχουν σκοπό την θεραπεία και όχι την θανάτωση του ασθενούντως” ανέφερε και κάλεσε όλους να αγαπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη. “Η καρδιά του Πατριάρχη είναι το καταφύγιο”, ανέφερε.

Στη συνέχεια ακολούθησεν η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί κατά την αγιορείτικη τάξη πέριξ του Ιερού Ναού του Πρωτάτου με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα. Ο Παναγιώτατος προς τιμήν της επισκέψεώς του φύτευσε ένα δέντρο στο προαύλιο χώρο του Πρωτάτου.

Στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς το απόγευμα
Ο Παναγιώτατος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθωνική Πολιτεία το μεσημέρι της Κυριακής με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μέχρι και την Τετάρτη, 1η Ιουνίου. Καθοδόν σήμερα προς την Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Ιερό Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, όπου θα τελέσει Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Φωτογραφίες από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και τη Λιτανεία στο Πρωτάτο

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.