Πάτρα: Πάνδημα τιμήθηκε η ιερά και πανσεβάσμιος μνήμη, πάντων των εν Αχαΐα και εξ’ Αχαΐας Αγίων, οι οποίοι με πρώτο τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, πρεσβεύουν αδιαλείπτως υπέρ πάντων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, λιτανεύθηκε η πανσεβάσμια κάρα του Αποστόλου Ανδρέου εντός του Ιερού Ναού και τοποθετήθηκε στο κέντρο, ώστε να αρχίσει το προσκύνημα της Εορτής του Αγίου.
Η μνήμη των Αχαιών Αγίων εορτάζεται την Κυριακή προ της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Πλήθος λαού κατέκλυσε τον ιερό ναό
Πλήθος Λαού από την Πάτρα και άλλα μέρη, κατέκλυσε τον ιερό Ναό, προκειμένου να προσκυνήση την Αγία Κάρα και τον Σταυρό του Αποστόλου, αλλά και τα ιερά Λείψανα, άλλων Αγίων της Αχαΐας, όπως του Οσίου Ιωακείμ Νοτενών, αλλά και την χαριτόβρυτο Κάρα της Αγίας Ειρήνης, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της, στην Πάτρα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην κλίση των Αγίων Αποστόλων από τον Κύριό μας, στο παράδοξο του τόπου και του τρόπου αυτής της κλήσεως και στα θαυμαστά αποτελέσματα, εστιάζοντας στην αποστολική ζωή, πορεία, διδασκαλία και στο επί χιαστού Σταυρού μαρτύριο του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων. Αποτέλεσμα θαυμαστό της διδασκαλίας και της θυσίας του Αποστόλου Ανδρέου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι η μεταστροφή των ανθρώπων από την ειδωλολατρεία στην αληθινή πίστη, η ανακαίνιση της ζωής τους και της πορείας τους εν Αγίω Πνεύματι, ο φωτισμός με το ανέσπερο φως της Αληθείας, των πόλεων και χωρών από τας οποίας διήλθε και ιδιαιτέρως, εν προκειμένω, των Πατρών, που από τότε η πόλις έλαβε τον επίζηλο τίτλο «Αποστολική».

Ξεκίνησε το προσκύνημα του Αγίου
Οι εν Αχαΐα και εξ Αχαΐας Άγιοι είναι καρποί εν Αγίω Πνεύματι της διδασκαλίας και του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εν ολίγοις στον καθ’ ένα από τους εν Αχαία και εξ’ Αχαίας Αγίους και στην εν Κυρίω θαυμαστή πολιτεία τους. Η Πάτρα εσυνέχισε, έχει ταυτιστεί με τον Ιερότατον Απόστολον. Δεν είναι δυνατόν να είπη τις το όνομα της πόλεως και να μη ανατρέξη στον Άγιον Ανδρέαν.

…Και κατέληξε, ότι χρέος μας είναι όχι μόνον η τιμή προς τον Άγιο και οι λαμπροί εορτασμοί, αλλά και η μίμησις της ζωής του και η τήρηση ακεραίας της διδασκαλίας του, η οποία είναι από τον Θεό αποκεκαλυμμένη και είναι η μόνη σώζουσα οδός, διά της Μυστηριακής ζωής της Αγίας μαςΕκκλησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, λιτανεύθηκε η πανσεβάσμια κάρα του Αποστόλου Ανδρέου εντός του Ιερού Ναού και τοποθετήθηκε στο κέντρο, ώστε να αρχίσει το προσκύνημα της Εορτής του Αγίου.

Η Θεία Λειτουργία μετεδόθηκε απευθείας από την Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ2, την οποία ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.