Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ: Με την μεγαλειώδη Λιτανεία της τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, επερατώθησαν οι λαμπροί εορτασμοί στην Πάτρα, για την 58η επέτειο της Επανακομιδής της τιμίας και χαριτοβρύτου Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου, από τη Ρώμη όπου ευρίσκετο, για πάνω από 500 χρόνια, στην πόλη του μαρτυρίου του, στην Πάτρα.

Χιλιάδες ευσεβών χριστιανών, από την Πάτρα και αλλού, συνόδευσαν λιτανευτικά διά θαλάσσης και ξηράς, την πανσεβάσμια του Πρωτοκλήτου κεφαλή, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, και τους συλλιτανεύσαντας Αρχιερείς, Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Αξώμης κ. Δανιήλ και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίον, και τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Κερνίτσης κ. Χρύσανθο.

Στην Ιχθυόσκαλα Πατρών, όπου έφθασε η Ιερά Λιτανεία, ετελέσθη ο Αγιασμός για την νέα αλιευτική περίοδο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου. Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Πατρών, ευχήθηκε στους Αλιείς, υγιεία και επιτυχία στην εργασία του.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της Λιτανείας, διά θαλάσσης και μεταφέρθηκε η τιμία Κάρα στο μώλο της Αγίου Νικολάου και εκείθεν στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στον τόπο όπου έγινε η συγκινητική υποδοχή της πριν 58 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 1964.

Μετά την Δοξολογία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, εξεφώνησε λόγο πανηγυρικό επί τη ευσήμω και λαμπρά ημέρα, όπου ετόνισε την σημασία της παρουσίας της διδασκαλίας και της θυσίας του Πρωτοκλήτου στην Πάτρα και την Ελλάδα γενικώτερα.

Εστίασε δε στο γεγονός, ότι σε μια εποχή σκότους και ειδωλομανίας, για τον τόπο μας, ανέτειλε ο Ήλιος και έλαμψε η Αλήθεια, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός, τον οποίον εκήρυξε ο Απόστολος Ανδρέας, σφραγίσας αυτό το κήρυγμα με το αίμα του και την θυσία του επί του χιαστού Σταυρού.

«Τι και πως θα ήταν άραγε η Πάτρα, είπε με έμφαση ο Μητροπολίτης, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα χωρίς την Ορθόδοξη και αμώμητη πίστη;

Η αποκεκαλυμμένη από τον Θεό, Αποστολική διδαχή, έσωσε την πόλη μας και την Πατρίδα μας, τον πολιτισμό και τα γράμματα και ενοηματοδότησε την πορεία αυτού του τόπου και του Λαού μας, στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Η Ορθόδοξη πίστη μας ελευθέρωσε από ποικίλες σκλαβιές και μας ανέστησε εκ του πτώματος. Μας εστερέωσε, μας ενίσχυε και μας ενισχύει στην σύγχρονη δύσκολη και απατηλή, εποχή που ζούμε.

Χωρίς αυτή την πίστη την οποία μας εδίδαξε ο Απόστολος Ανδρέας, δεν δυνάμεθα να προχωρήσωμε και είμεθα αυτοκαταδικασμένοι εις πνευματικόν όλεθρο.

…Αυτή την ώρα πρέπει να δώσωμε την υπόσχεση στον Άγιον Ανδρέα ότι όσα μας παρέδωσε θα τα τηρήσωμε ως κόρην οφθαλμού για τη δόξα του Θεού, για την δική του (του Αποστόλου Ανδρέου) την τιμή και για την σωτηρία μας.

…Και καθώς θα τον λιτανεύσωμε στην πόλη μας τώρα, ας τον παρακαλέσωμε να μας κρατάη στα χέρια του, να φωτίζη το δρόμο των παιδιών μας, να μη μας εγκαταλείπη δεόμενος του Κυρίου, παρά τα πολλά μας αμαρτήματα και να σώζη την πόλη του, την πόλη μας, εκ παντοίων κινδύνων, όπως έπραξε παλαιότερα με τους Αβάρους και κατά τον 20ον αιώνα με τους Γερμανούς.

Αλλά και για την Πατρίδα μας την Ορθόδοξη Ελλάδα να πρεσβεύη, ώστε να διατηρή ακέραιη την διδασκαλία του Ιησού Χριστού και την Ορθόδοξη πίστη, έως της συντελείας του αιώνος…»

Η Ιερά Λιτανεία διά της οδού Αγίου Ανδρέου, κατέληξε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου, όπου ανεπέμφθη δέηση και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από καρδίας τους Αγίους Αρχιερείς, τους Άρχοντας, τους Μαθητάς των Σχολείων και τα Σώματα που μετείχαν στον εορτασμό, τον Ιερό Κλήρο και σύμπαντα τον ευσεβή Πατραικό Λαό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.