Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, η 44η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, στην πόλη του μαρτυρίου του, στην Πάτρα, από την Μασσαλία της Γαλλίας, όπου ευρίσκετο, κλαπείς από τους Λατίνους, το 1205.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα, στις 20 και 21 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών και των Πολιτικών, Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών. Την Κυβέρνηση εξεπροσώπησε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της πόλεως και Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Τον θείον λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο τέλος του Εσπερινού προχείρισε πνευματικό τον ευλαβέστατο Ιερέα π. Παύλον Σπίνον, Εφημέριον του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Προαστείου Πατρών και Αναγνώστη τον ευλαβέστατο νέο, Σπυρίδωνα Χριστοδουλόπουλο, μαθητή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, νουθετήσας αμφοτέρους πνευματικά.

Ανήμερα, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος εχειροτόνησε Πρεσβύτερον, τον Διάκονον Νικόλαον Σερέτην, υιόν του π. Χρίστου Σερέτη, Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Προς τον χειροτονηθέντα, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες.

Στο τέλος, της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θυσία του Αποστόλου Ανδρέου επί του χιαστού Σταυρού, για το ιστορικό του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, για την μεταφορά του από τους Λατίνους στη Δύση το 1205 και την επανακομιδή του στην Πάτρα στις 19 Ιανουαρίου 1980. Επίσης μακάρισε όλους όσοι συνέπραξαν για την επανακομιδή του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στην πόλη του Μαρτυρίου του, τους αοιδίμους, Μητροπολίτην Πατρών Νικόδημον, Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο και Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σιμιγιάτο, τον Πατρέα Αρχιερατικό Επίτροπο, τότε, της Μητροπόλεως Γαλλίας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ετίμησε με το παράσημο (χρυσούν Σταυρόν) του Αποστόλου Ανδρέου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριον Φαρμάκην, για την συνεργασία του με την τοπική Εκκλησία και την βοήθειά του προς την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.