Με την έξοδο της Ιεράς Εικόνος της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης άρχισε χθες το απόγευμα (4ης Μαΐου 2022) η πανήγυρη στον φερώνυμο Ιερό Ναό στον Ριγανόκαμπο Πατρών, όπου φυλάσσεται και η τίμια κάρα της Αγίας.

Σήμερα το πρωί στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αυτή την ώρα ιερουργεί και θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ χθες το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Θεοδωράτου (προϊσταμένου του Ι.Ν. Μιντιλογλίου).

Πολλά παιδιά και ενορίτες βοήθησαν στις προετοιμασίες για την εορταστική αυτή ημέρα, δίνοντας το παρόν στον ενοριακό ναό στα περίχωρα της Πάτρας.

Το απόγευμα δε από τις 18:30 θα τελεσθεί ο μεθέορτος Εσπερινός, Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Άγιας Ειρήνης και Λιτάνευση της Τίμιας της Κάρας, σε μια χρονιά που συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επανακομιδή της. Στις ακολουθίες αυτές θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ένας μικρός ναός με τεράστια ιστορία…
Στην περιοχή κατά την βυζαντινή περίοδο υπήρχε ο σταυροπηγιακός ναός αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη, που είχε χτιστεί, για να φιλοξενήσει το λείψανο της Αγίας. Η Αγία Ειρήνη είχε μαρτυρήσει στη Μαγεδώ της Περσίας τον 4ο αιώνα και το λείψανό της φυγαδεύτηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, για να καταλήξει τελικά στην Πάτρα.

Στις 5 Μαρτίου 1231[1] ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος υπεξαίρεσε και μετέφερε από την Πάτρα στη Δύση πολλά ιερά κειμήλια, ανάμεσα στα οποία και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης, κάνοντάς το δώρο στη μονή Hautecombe στην Σαβοΐα της Γαλλίας. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002 και φυλάσσεται σήμερα στο ναό της Αγίας Ειρήνης στο Ριγανόκαμπο, ο οποίος βρίσκεται χτισμένος κοντά στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός ναός.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.