Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, η πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας με τη Σταύρωση και τον ενταφιασμό του Ιησού Χριστού, στην πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα. Πολλά είναι τα έθιμα σε όλες τις Εκκλησιές της χώρας, από την Κέρκυρα μέχρι τη Χίο, όπου στολίζεται ο επιτάφιος που μεταφέρθηκε πριν από 100 χρόνια, από τη Μικρά Ασία.

Με τους πένθιμους ήχους της μπάντας και σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, στο Δρυόβουνο Κοζάνης. Η πομπή ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10 το πρωί από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών.

Στην Κέρκυρα, όλες οι εκκλησίες οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη. Συνολικά μέσα στην πόλη θα γίνει η περιφορά 33ών επιταφίων με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων και χορωδιών.

Τον Επιτάφιο των προσφύγων προγόνων τους, στόλισαν γυναίκες και παιδιά στην ενορία της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο της Χίου. Πρόκειται για τον Επιτάφιο, το οποίο διέσωσαν μαζί με άλλα εκκλησιαστικά σκεύη, οι αγιοπαρασκευούσοι Κρήνης Μικράς Ασίας.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κορίτσια και γυναίκες στολίζουν τον πρώτο Επιτάφιο. Οι καταστηματάρχες όταν ξεκινήσει η περιφορά σταματούν να εργάζονται και βγαίνουν από τα καταστήματα για να προσκυνήσουν. Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται πιστά εδώ και πολλά χρόνια.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.