Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου του μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτου, με θέμα «Ο Αθωνίτης Πατριάρχης του Γένους και Μέγας Εθνοϊερομάρτυρας Άγιος Γρηγόριος Ε’».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αδελφότητα Δημητσανιτών ”Γρηγόριος Ε’” που είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ ο Πρόεδρός της Αθανάσιος Μαγουλιανίτης απηύθυνε χαιρετισμό και παρασημοφόρησε τον μοναχό Μάξιμο. Παρέστησαν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολύς κόσμος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο-αφιέρωμα στην Δημητσάνα, την αρχόντισσα του Μωριά και την γενέτειρα έξι αγίων, ενώ για την προσωπικότητα του Αγίου ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’ αλλά και του συγγραφέα μίλησαν ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Δημήτριος Αναγνωσταράς, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και νομικός κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος, ο φιλόλογος και ιστορικός κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος και ο συγγραφέας του έργου, μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους.

Την βραδιά άνοιξε με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια το οργανικό συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη και η χορωδία «Βυζαντινή Κυψέλη» υπό την διεύθυνση του πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Κυριακόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στις 10 Απριλίου, ημέρα μνήμης του μαρτυρικού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ίσταται προσευχητικώς προ της κλειστής κεντρικής πύλης του Πατριαρχείου στο Φανάρι, η οποία είναι κλειστή από το 1821, ακριβώς επειδή μαρτύρησε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’. Ανάβει κερί και εναποθέτει ανοιξιάτικα άνθη, δεόμενος για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την εκτόνωση των εντάσεων και για την επικράτηση ειρήνης στον κόσμο.

Φως Φαναρίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.