Ο Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο τις πρόσφατες εκδόσεις της. Οι εκδόσεις έχουν ξεκινήσει από το 2011, έτος ανάληψης της Ηγουμενίας από τον Σεβ. κ. Ελπιδοφόρο.

Πρώτη ήταν η έκδοση των πρακτικών του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου που συνήλθε στη Χάλκη το έτος 2013 και έχει τον τίτλο «Ανατολικόν Μέλος».

Ακολούθησε η έκδοση της μελέτης αποκαταστάσεως του κτιριακού συγκροτήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την μελέτη εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επί της Πρυτανείας του Γιάννη Μυλόπουλου και εξεδόθη με χορηγία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς των εκδόσεων ήταν το έργο του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου με τίτλο «Ο Θεσμός της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου» το έτος 2015.

Στη συνέχεια εξεδόθη το έργο του Αρχιμ. Λαζάρου Θεοδοσίου μέ τίτλο «Θεολογική και γραμματολογική προσέγγιση των “Διαλόγων” του Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου».

Η επόμενη έκδοση ήταν η εργασία του Ιωάννη Λαδά «Η διαμόρφωση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας», μία πρωτότυπη μελέτη βασισμένη εξ ολοκλήρου σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

Η σύγκληση ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στη Χάλκη με θέμα το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ απέδωσαν τρεις ακόμα εκδόσεις. Οι δύο ήταν το έργο του Αρχιμ. Μακαρίου Νιάκαρου με θέμα «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης», στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Τρίτο ήταν τα πρακτικά του ως άνω συνεδρίου.

Τελευταίες, του έτους 2018, ήταν οι εκδόσεις τριών έργων του Μητροπολίτου Προύσης με τίτλους: – «Οι Πατριάρχες της Χάλκης. Τόμος Α´, 1844-1901», όπου παρουσιάζονται οι πατριαρχίες του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής (1844) μέχρι σήμερα. – «Οικουμενικό Πατριαρχείο, Διορθόδοξες Σχέσεις και Διαχριστιανική Μαρτυρία», μία συλλογή των επιστημονικών άρθρων και διαφόρων εισηγήσεών του σε συνέδρια και ημερίδες.

– «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ουκρανία: Ιούλιος 2008», μία αναλυτική παρουσίαση των προηγηθέντων της επισκέψεως γεγονότων, της ίδιας της επισκέψεως και των συνεπειών της στην εξέλιξη των διορθοδόξων σχέσεων και του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος πιο συγκεκριμένα.

Τέλος, ο εκ των κληρικών της Μητροπόλεως Προύσης Αρχιμ. Χαράλαμπος Νίτσεφ μετέφρασε για πρώτη φορά στη βουλγαρική γλώσσα τα πρακτικά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του έτους 1872, η οποία καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό.

Πέραν των βιβλίων, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εισήλθε και στον χώρο των οπτικοακουστικών και των μουσικών εκδόσεων, με: – το CD με τίτλο «Οι φωνές της Χάλκης», όπου δημοσιεύονται πρωτότυπες ηχογραφήσεις αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, οι οποίοι ψάλλουν με το μοναδικό και χαρακτηριστικό δικό της ύφος. – την ταινία με θέμα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης «Ανάμεσα σε δύο κόσμους».

Αξίζει να αναφερθεί και η ετήσια έκδοση εγκολπίου Ημερολογίου, αφιερωμένου κάθε φορά σε μία προσωπικότητα της Θεολογικής Σχολής, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της.

Το εφετεινό Ημερολόγιο του έτους 2018 ήταν αφιερωμένο στον Φιλόθεο Βρυέννιο, ενώ του επομένου έτους θα αφιερωθεί στον πρώτο Ηγούμενο μετά το κλείσιμο της Σχολής, τον Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανό Αθανασιάδη.
Παρουσίαση εκδόσεων Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Παρουσίαση εκδόσεων Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Παρουσίαση εκδόσεων Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Παρουσίαση εκδόσεων Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.