Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη την Κυριακή 30 Μαΐου στην Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο των ΛΟΚ, στο Καβούρι.

Στην τελετή παρερεύθησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, εκπρόσωποι των Κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Εκκλησίας.
Παρών στην τελετή ήταν και ο τελευταίος εν ζωή Ιερολοχίτης – Καταδρομέας Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας.
«Η διατήρηση της Ανεξαρτησίας της χώρας, στο διάβα των διακοσίων ετών που γιορτάζουμε φέτος, δεν έγινε δίχως κόπους και θυσίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Συμβάλλουν, διαχρονικά και καθοριστικά, στην αύξηση της αποτροπής και στη διατήρηση ισχυρών και αξιόπιστων Ενόπλων Δυνάμεων, ικανών να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση ή απειλή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Έθνικής Αμύνης κατά τον χαιρετισμό του.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είπε αναλυτικά τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι,

βρισκόμαστε σήμερα εδώ με σεβασμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων Καταδρομέων προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των Αξιωματικών και των Οπλιτών των Δυνάμεων Καταδρομών που έπεσαν εν πολέμω. Η αυτοθυσία τους είναι οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη. Έχοντας αυτή ως φάρο και πυξίδα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για χαλύβδωση της Εθνικής Κυριαρχίας μας και διατήρηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας μας.

Η διατήρηση της Ανεξαρτησίας της χώρας, στο διάβα των διακοσίων ετών που γιορτάζουμε φέτος, δεν έγινε δίχως κόπους και θυσίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Συμβάλλουν, διαχρονικά και καθοριστικά, στην αύξηση της αποτροπής και στη διατήρηση ισχυρών και αξιόπιστων Ενόπλων Δυνάμεων, ικανών να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση ή απειλή.

Με το αξιόμαχο του αμυντικού συστήματος μας, παραμένουμε εξωστρεφείς και προβάλλουμε τη σημαία της χώρας όπου κι αν αυτό απαιτηθεί. Ανυψώνουμε το διεθνές κύρος μας και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια εποχή αλλαγών και σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ρευστότητα.

Κυρίες και κύριοι,

στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλών ασφαλείας, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων προσδιορίζεται όλο και λιγότερο από το ποσοτικό, αλλά όλο περισσότερο από το ποιοτικό στοιχείο. Άρα χρειαζόμαστε -και πάντα ιστορικά αυτή τη συνθήκη έχει να αντιμετωπίσει η χώρα- λιγότερους αλλά καλύτερους, πιο γρήγορους, πιο κινητικούς, πιο έτοιμους, συνεπώς αρτιότερα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους. Αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, στην οποία ευδοκιμούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Για το λόγο αυτό απαιτείται όπως οι Ειδικές Δυνάμεις να εκσυγχρονίζονται συνεχώς. Μεταξύ άλλων λοιπόν -και δεχόμενοι ευχαρίστως την εισήγηση κατά το σχεδιασμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου- υλοποιήσαμε την αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με τη σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται περαιτέρω η διακλαδικότητα, η αποτελεσματικότητα και η μαχητική τους ικανότητα.

Παράλληλα, ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές, τα υλικά και τα μέσα τους, παρέχοντας τις απαραίτητες συνθήκες στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, εκτελώντας πολλαπλές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις με στρατηγικούς συμμάχους και εταίρους, αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουμε και τις δυνατότητές μας, όπως και το συνολικό αξιόμαχο (και την εξαιρετική ποιότητα) των Ενόπλων Δυνάμεων .

Κυρίες και κύριοι,

Με τη σημερινή τελετή αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους τους Καταδρομείς, που πρόσθεσαν με το αίμα τους τη δική τους σελίδα δόξας στην ελληνική ιστορία. Η θυσία και ο αγώνας των πεσόντων Καταδρομέων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλες τις γενιές των Ελλήνων Καταδρομέων, ενώ η παρακαταθήκη τους θα εμπνέει για πάντα. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι το δέντρο της ελευθερίας ποτίζεται με αίμα Ηρώων πάντα προκειμένου να μεγαλώνει. Στην Ελλάδα, αυτό το δέντρο το έχουν ποτίσει αναρίθμητοι Ήρωες γι’ αυτό και μεγαλώνει πάντα, βλαστίζει και ανθίζει.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.