Ο καρδινάλιος του Μονάχου μιλά για μια θεσμική ή συστημική αποτυχία σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο.

Παραδεχόμενος μια «αποτυχία» της καθολικής Εκκλησίας στο «δράμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων» στο πλαίσιο του θεσμού, ο αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και πρώην πρόεδρος της γερμανικής επισκοπικής συνέλευσης, Ράινχαρντ Μαρξ, ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Σε μια επιστολή του προς τον Πάπα, γράφει: «Για μένα, είναι κυρίως το μοίρασμα της ευθύνης για το δράμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων που διαπράχθηκαν από αξιωματούχους της Εκκλησίας στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών».

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση καταγγέλλει επίσης «μια θεσμική ή συστημική αποτυχία» σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που κηλιδώνει και τη γερμανική καθολική Εκκλησία.

Στην επιστολή που απηύθυνε στον πάπα στις 21 Μαΐου και στην οποία αναφέρεται εκτενώς στην ανακοίνωση, ο πρελάτος εκτιμά πως η καθολική Εκκλησία έχει φθάσει σε «νεκρό σημείο».

Οι πρόσφατες συζητήσεις κατέδειξαν πως «ορισμένοι στους κόλπους της Εκκλησίας δεν θέλουν να αποδεχθούν αυτή την ευθύνη και άρα τη συνενοχή του θεσμού και ως εκ τούτου αντιτίθενται σε κάθε διάλογο για μεταρρύθμιση και ανανέωση σε σχέση με την κρίση των σεξουαλικών κακοποιήσεων», συνεχίζει στην επιστολή του προς τον ποντίφικα.

Ο αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και του Φράιζιγκ είχε αρνηθεί τον περασμένο μήνα την ανώτατη γερμανική διάκριση, τον ομοσπονδιακό Σταυρό της Αξίας, που ήθελε να του απονείμει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε εντολή στα τέλη Μαΐου να διεξαχθεί έρευνα για τον χειρισμό περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην επισκοπή της Κολωνίας, τη μεγαλύτερη στη Γερμανία, στην οποία σοβεί σοβαρή κρίση εδώ και μήνες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πάπας διόρισε δύο «αποστολικούς επισκέπτες», έκτακτους απεσταλμένους, στους οποίους ανέθεσε να «κατανοήσουν την πολύπλοκη ποιμενική κατάσταση στην αρχιεπισκοπή και παράλληλα να ερευνήσουν ενδεχόμενα σφάλματα» του καρδιναλίου Ράινερ-Μαρία Βοέλκι και άλλων πρελάτων της επισκοπής.

Ο συντηρητικός καρδινάλιος Βοέλκι κατηγορείται κυρίως ότι κάλυπτε επί μακρόν δύο ιερείς της θρησκευτικής κοινότητας του Ντίσελντορφ που είναι ύποπτοι για σεξουαλική βία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.