Παρέμβαση Αβέρωφ… δέσμευσε Αρχιεπίσκοπο. «Ναι» Δημοτικού Συμβουλίου για συνέχιση ανέγερσης του καθεδρικού ναού.

«Ναι» Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας για συνέχιση της ανέγερσης του καθεδρικού ναού της Αρχιεπισκοπής – Απόφαση για παράλληλη ανοικοδόμηση των τριών διατηρητέων που κατεδαφίστηκαν – H παρέμβαση Αβέρωφ που δεσμεύει με 500.000 τον Αρχιεπίσκοπο για αποκατάσταση των διατηρητέων

Ολοκληρώθηκε η… θυελλώδης συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας για το θέμα με τα διατηρητέα κτίρια στην παλιά Λευκωσία που κατεδάφισε η Αρχιεπισκοπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, με 17 ψήφους υπέρ και 9 κατά πέρασε η προταση για συνέχιση οικοδόμης του Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπής καθώς και επαναφορά των διατηρητέων, με την έναρξη των εργασιών να ορίζεται από τη Δευτέρα κιόλας. Βεβαίως όπως μας επισημαίνεται, χρειάζεται περίπου δύο μηνών προεργασία.

Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν δύο προτάσεις οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Η πλειοψηφία αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση της Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία είναι πολύ αυστηρή και ξεκάθαρη ως προς τις υποχρεώσεις της Αρχιεπισκοπής και ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, και με πλήρη επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Δήμου, αναφέρεται.

Η άποψη της Υπηρεσίας για διαμόρφωση και αποστολή άμεσα κατάλληλης ειδοποίησης επιβολής στην Αρχιεπισκοπή (βάσει των άρθρων 46,48 και 57(2) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο), με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, κρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα και αποτελεσματική ενέργεια, αντί ανάκλησης ή αναστολής της άδειας και/ή προσφυγής στα Δικαστήρια, καθότι θα επενεργήσει άμεσα και χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση. Έχουν διασυνδεθεί δηλαδή νομικά οι ενέργειες που συμφωνήθηκαν ότι επιβάλλεται να γίνουν, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σε περίπτωση μη τήρησης αυτών θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών προστίμων.

Σημειώνεται επίσης ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για επίβλεψη της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών από πρόσωπο με τα κατάλληλα προσόντα και κοινής αποδοχής, με εμπειρία στη διατήρηση. Ο ρόλος αυτός προτάθηκε στη κα. Αθηνά Αριστοτέλους, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Τέλος, με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αρχιεπισκοπή θα παράσχει στο Δήμο άμεσα εισπράξιμη εγγυητική σε περίπτωση που παρουσιάζεται οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

Παρέμβαση Αβέρωφ για δέσμευση Αρχιεπισκόπου

Πάντως η απόφαση κρίνεται ως σημαντική για την εξέλιξη του ζητήματος.

Όπως διαφάνηκε, η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να δεσμεύσει τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας με εγγυητική 500.000 ευρώ, ποσόν που θα κατασχεθεί εάν δεν προχωρήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης των διατηρητέων, ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στη διαδικασία προκειμένου να γύρει η πλάστιγγα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.