ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ – Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ζήτησε επίσημα την παράταση του προσκυνήματος της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας “Άξιον Εστί” από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, βλέποντας τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται καθημερινά απο χιλιάδες πιστούς.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, συνεδρίασε το βράδυ του Σαββάτου και έλαβε απόφαση για να δοθεί παράταση 2 στην παραμονή της θαυματουργής εικόνας στην Αθήνα.

Έτσι λοιπόν, η εικόνα θα παραμείνει έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί στον Μητροπολιτκό Ναό Αθηνών.

Το ανακοινωθέν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί».

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε και ενέκρινε την παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί.

Δείτε παρακάτω το ανακοινωθέν από το Άγιον Όρος:

Λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί».

Πλήθος κόσμου στην Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσει
Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να περιμένει υπομονετικά στην ουρά έξω από την Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ».

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε και ενέκρινε την παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί.

Η ιερή εικόνα αφίχθη από τον Ναό του Πρωτάτου, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, και επρόκειτο να παραμείνει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έως τη 15η Μαΐου 2023.

Η προσέλευση των πιστών κάθε ημέρα ήταν συγκινητική, σχηματίζοντας ουρές έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό, προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος δεν πτοούνταν ούτε από τις καιρικές συνθήκες (βροχή) και παρέμενε υπομονετικά έξω από τη Μητρόπολη.

Κάθε πρωί τελούνταν Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Ιερή Παράκληση.

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι η εικόνα ως εφέστιος του Πρωτάτου σπάνια εξέρχεται από το Άγιον Όρος και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Συνολικά, έχει εξέλθει από τον Άθωνα επτά φορές για το προσκύνημα των πιστών. Η πρώτη έξοδος έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την προσκύνησε πλήθος πιστών. Η δεύτερη, τον Οκτώβριο του 1985 στη Θεσσαλονίκη κατά τα «Δημήτρια».

Η τρίτη, τον Νοέμβριο του 1987, όταν τέθηκε σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, σε συνδυασμό με την άφιξη στην Αθήνα του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.

Η τέταρτη, τον Οκτώβριο του 1994, όταν η Ιερά Κοινότητα την συνόδευσε στην Κύπρο, προς ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών και προς ευλογία και χάρη του από δεκαετιών δεινοπαθούντος λαού της.

Η πέμπτη έξοδος έγινε αμέσως μετά τους σεισμούς το καλοκαίρι του 1999, «τη πρωτοβουλία και παρακλήσει του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, προς πνευματικήν παρηγορίαν των σεισμοπλήκτων και υλικήν ενίσχυσίν των», αφού τα εισπραχθέντα χρήματα καθορίσθηκε να διατεθούν για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων σε οικισμό που θα έφερνε την επωνυμία «Άξιoν Εστί».

Η έκτη έξοδός της ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η Μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα παρέμεινε στον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου και την προσκύνησαν πολύ περισσότεροι από 100.000 πιστοί, Έλληνες και ξένοι. Η έβδομη έγινε το 2022, στην Κομοτηνή, όπου παρέμεινε για 6 ημέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προς παραμυθία και εμψύχωση των ακριτών της Θράκης αλλά και όλων των Ελλήνων. Την επόμενη μέρα, την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Και αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η όγδοη έξοδος της εικόνας από το Περιβόλι της Παναγιάς, ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Να θυμίσουμε ότι η αρχική ιδέα ήταν να φιλοξενηθεί στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, το θλιβερό γεγονός του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών δεν το επέτρεψε.

Την ιερά εικόνα συνοδεύει ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με αντιπροσωπεία μοναχών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.