Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι έως την 31η Αυγούστου και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί παράταση. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν πολλές πιέσεις από τους λογιστές και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Είναι ξεκάθαρο πως με την πανδημία του κορονοίού, αλλά και τις διακοπές του Αυγούστου η προσέλευση στις εφορίες για τις διορθώσεις στα αδήλωτα τετραγωνικά είναι δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στο υπουργείο Εσωτερικών ζητά να αλλάξουν οι «δρακόντειες» διατάξεις, όπως τις χαρακτηρίζει. Στην επιστολή αναφέρεται πως «οι διατάξεις που θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ από την 1.9.2020 και μετά είναι πλήρως ανεφάρμοστες». Αναφέρει πως αν δεν παραταθεί το σημερινό νομοθετικό καθεστώς, το υπουργείο πρέπει να προβεί σε νομοθετικές μεταβολές.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν πως μέχρι στιγμής 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τ.μ. των ιδιοκτησιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο λειτούργησε καταλυτικά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ιδιοκτητών με πρόστιμα και επιπλέον τέλη για την προηγούμενη πενταετία, αλλά ότι η πληρωμή των αναλογούντων τελών βάσει των νέου εμβαδού γίνεται από την 1/1/2020.

Οι ιδιοκτήτες που δεν προλάβουν να δηλώσουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στους δήμους έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές υπέρογκες χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα τα ακίνητά τους δεν χρησιμοποιούνταν, ήταν δηλαδή κενά και δεν ρευματοδοτούνταν. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διέκοψαν το ρεύμα σε κάποιο ακίνητο που χρησιμοποιούσαν ή ενοικίαζαν, αλλά στη συνέχεια έμεινε κενό, θεωρούν πως δεν υπάρχουν δημοτικά τέλη επειδή δεν εκδίδεται λογαριασμός ρεύματος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι τα τέλη συνεχίζουν να «τρέχουν» και για να τα σταματήσουν θα πρέπει να καταθέσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο υπεύθυνη δήλωση ότι είναι κενό, μαζί με τη σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ περί διακοπής της ηλεκτροδότησης, για να διακοπεί και η χρέωση δημοτικών τελών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου 2020 να προβούν σε δήλωση του ακινήτου τους ως κενού και μη ρευματοδοτούμενου είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/) ή στους δήμους, προκειμένου να απαλλαγούν από το «χαράτσι» και να διαγράψουν οριστικά πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση, τότε από την 1η Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή εξοντωτικών επιβαρύνσεων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.