Στον Ιερό Ναό Παναγίας παλαιού Ναυπλίου φτιάχνουν λιβάνι Αγιορείτικο με τον παραδοσιακό τρόπο των μοναχών. 

Λιβάνι (στα Αραβικά lubban, λουμπάν, στα λατινικά olibanum) ονομάζεται η αρωματική ρητίνη που προέρχεται από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία (Βορειοανατολική Αφρική). Επειδή όταν καίγεται αναδύει άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί από τα παλαιότατα χρόνια κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς ,ως βασικό συστατικό παρασκευής θυμιάματος. Κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται γυναίκες και άνδρες στο υπερώο του ναού της Παναγίας και με την επίβλεψη του Ιερέα του ενοριακού ναού π. Διονυσίου Ταμπάκη και τις οδηγίες του αγιορείτη μοναχού π. Κυρίλλου ,παρασκευάζουν χειροποίητα Αγιορείτικο λιβάνι.

Η διαδικασία ξεκινάει με προσευχή και κατόπιν γίνεται η επεξεργασία του μίγματος και των αρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για το λιβάνι. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό με ένα θυμίαμα ευωδιαστό…. Να σημειωθεί πως είναι ο μοναδικός ναός στην ευρύτερη περιοχή που φτιάχνει με παραδοσιακό τρόπο λιβάνι.

Για 1 κιλό θυμίαμα θα χρειαστούμε λοιπόν :
900 γραμμάρια λιβάνι τριμμένο
100 γραμμάρια άρωμα λιβανοποιϊας
100 + γραμμάρια μαγνησία (αυτή που χρησιμοποιούν οι αθλητές άρσης βαρών)

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Βάζουμε σε μία λεκάνη το λιβάνι και μετά σιγά – σιγά προσθέτουμε το άρωμα και αρχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια ή με ένα μικρό ηλεκτρικό μίξερ. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά το μίγμα ώστε το άρωμα που είναι σε υγρή μορφή τα ποτίσει όλο το λιβάνι.
Μετά παίρνουμε μια σακούλα και βάζουμε μέσα το μίγμα και το βάζουμε σε σκιερό και κρύο μέρος για περίπου 24 ώρες
Κατόπιν αν το μίγμα έχει σκληρύνει πολύ το περνάμε στον ατμό ώστε να «μαλακώσει» και με τη βοήθεια κάποιου πλάστη ( που άνοιγαν παλαιά φύλο οι νοικοκυρές για γλυκά ¨η πίτες) απλώνουμε το μείγμα μας σαν πίτα με πάχος περίπου 4 χιλιοστά.
Αφού τελειώσει το άπλωμα παίρνουμε ένα μεγάλο μαχαίρι (σαν αυτά που κόβουν τυρί) και το κόβουμε κάθετα σε φέτες πάχους περίπου 4 χιλιοστά), μόλις τελειώσει το πρώτο κόψιμο και έχουμε μπροστά μας ψιλές φέτες από το μείγμα (σαν μακριές χυλοπίτες) τα κόβουμε οριζόντια αυτή τη φορά στο ίδιο μήκος (θα βγαίνουν σα παχιές χυλοπίτες) και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο όπου έχουμε βάλει τη μαγνησία (αυτό γίνεται για να μην κολλήσουν τα κομματάκια μεταξύ τους, τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος για περίπου 12 ώρες , έπειτα κοσκινίζουμε το θυμίαμα ώστε να μείνει μόνο η απαραίτητη μαγνησία επάνω του και το θυμίαμα είναι έτοιμο για χρήση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.