Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έκανε το πέρασμα στο νέο έτος 2022, αφήνοντας στο παρελθόν τον «παλιό τον χρόνο», το 2021.

Ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά απογεύματα στο πατριαρχικό παρεκκλήσιο, αυτό της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 2022, όπου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος ετέλεσε τον εσπερινό του Αγίου Βασιλείου και της Περιτομής του Κυρίου, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου, του Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και του Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού, καθώς επίσης του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτρη Κάβουρα, της Προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου της πόλης και του «Πτολεμαίου» κας Λιλίκας Θλιβίτου και της Αντιπροέδρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κας Γεωργίας Μαστουρίδη, καθώς επίσης και εκπροσώπων από την αραβόφωνη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αλεξάνδρειας.

Με την ολοκλήρωση του εσπερινού και τους κτύπους της μικρής καμπάνας εντός του πατριαρχικού μεγάρου, ακολούθησε λιτανεία της εικόνας της εορτής μέχρι τη Μεγάλη Αίθουσα του Πατριαρχείου, όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου, εστιάζοντας κυρίως στο σπουδαίο ιεραποστολικό του έργο.

Και με την ευκαιρία αυτή, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απέστειλε μήνυμα προς όποιες εκκλησίες επιβουλεύονται τον ιερό χώρο της ιεραποστολής, επισημαίνοντας συγκεκριμένα:

«Έδωσα ένα μήνυμα για να το ακούσουν εκκλησίες άλλες που επιβουλεύονται αυτόν τον ιερό χώρο που λέγεται ιεραποστολή. Γιατί δεν ξέρουν ότι τόσα χρόνια το Πατριαρχείο μας δεν έμεινε σιωπηλό. Αλλά το Πατριαρχείο μας είναι που αιμμοραγεί και δίδει σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν μία ελπίδα στο Θεό. Ας τους συγχωρέσει ο Θεός!».

Αυτό ακριβώς το ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας επαίνεσαν σε λόγους τους τόσο ο Γενικός Πρόξενος όσο και ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος.

Ακολούθησε ο ύμνος – μεγαλυνάριο του Αγίου Βασιλείου, που κατά παράδοση ψάλλεται κατά την κοπή της πατροπαράδοτης αγιοβασιλόπιτας και ακολούθησαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά» που πρώτος ξεκίνησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος με όλον τον κόσμο να ακολουθεί και με τους αφρικανούς σπουδαστές της Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας», να αποδίδουν παραδοσιακά τραγούδια της ημέρας που διδάχτηκαν μέσα από τα μαθήματα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και με τον Πατριάρχη, τον Γενικό Πρόξενο και τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας να κόβουν τις πρώτες αγιοβασιλόπιτες, με την κα Θλιβίτου και τους εκπροσώπους των αραβόφωνης κοινότητας να ακολουθούν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.