ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, στις 4:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο», όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συμπροσευχομένου του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Μαξίμου Λιβανού, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, εκπαιδευτικών, πολλών πιστών και συνεργατών της Μητροπόλεως.

Για λόγους προστασίας της υγείας λόγω covid, στην κοπή της βασιλόπιτας προσεκλήθησαν μόνο ο Δήμαρχος Μ.Κόλιας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου Ι.Θεμέλαρος, οι Διοικητές των στρατιωτικών μονάδων, των Σωμάτων Ασφαλείας και συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, όπου ο Σεβασμιώτατος έκοψε την βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνοντας πατρικές ευχές για υγεία και πρόοδο προσωπική, οικογενειακή και πνευματική.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας ο Μητροπολίτης απένειμε το Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου στον πρωτοπρεσβύτερο Μάξιμο Λιβανό, ο οποίος μετά από 62 έτη ιερατικής διακονίας συνταξιοδοτήθηκε. Ο π. Μάξιμος με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης μας τόνισε τα εξής:

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2023 ΤΟΥ ΣΕΒΑΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΕΡΟΥ-ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ κ.κ. ΠΑΪΣΙΟΥ

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Χαίρετε εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού.

Αδελφοί μου,

Γνώρισμα της ζωής κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η αισιοδοξία δια το μέλλον και όλως ιδιαιτέρως η σίγουρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής και η βεβαία και βαθειά πίστη για την αίσια έκβασή της.

Αυτή η στάση δεν οφείλεται σε εξωτερική τοποθέτηση του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι αποτέλεσμα της ακλόνητης και εσωτερικής πίστης στον εν Τριάδι Θεώ, «παρ’ ου πάσα δόσις αγαθή και πάν δώρημα τέλειον».

Κάθε ανθρώπινη καρδιά πρέπει να μεταβληθεί σε σπήλαιο εντός του οποίου ο σεσαρκωμένος, υπό της Παρθένου Μαρίας Λόγος, του Θεού Πατρός, θα αποθέσει την αγάπη του και πάντα τα εκ της αγάπης απορρέοντα ευγενή αισθήματα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, ως Έλληνες και ως πολίτες της επι γής στρατευομένης του Χριστού Εκκλησίας και αύθις επικαλούμε την χάρη, το έλεος και την ευσπλαχνία του θείου Βρέφους της Βηθλεέμ, να μας φωτίσει, να μας αγιάσει και να μας καθοδηγήσει στην αλήθεια, στο φώς και τη ζωή σ’ αυτούς τους χρόνους και καιρούς.

Ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε δυστυχώς σε μία δύσκολη συγκυρία οικονομικής κρίσης, αλλά και πολλαπλών ηθικών αξιών. Ταύτα πάντα τα μαρτυρούν τα καθημερινά δυσάρεστα γεγονότα, που δυστυχώς αγγίζουν ολόκληρο την ανθρωπότητα, η οποία περί άλλων τυρβάζει και περί άλλων πράττει.

Τα σημεία των καιρών, ήτοι οι διάφορες ανθρώπινες θεωρίες, οι διάφορες ψευδείς και απατηλές διδασκαλίες, τα ξενόφερτα ήθη και έθιμα άλλων λαών μη χρηστών ηθών, προτρέπουν και εξαναγκάζουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε να ζητήσουμε και εμείς την ταυτότητά μας, ως Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν πράγματι κινούμαστε, ζούμε και υπάρχουμε ως Έλληνες Πολίτες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Βέβαιο είναι ότι ο άνθρωπος της κάθε εποχής και όλως ιδιαιτέρως αυτής της παγκοσμιοποιημένης εποχής, των πολλών και ποικίλων προβλημάτων, εάν εμπιστευτεί απόλυτα την αγάπη του Θεού και Δημιουργού του παντός, και παραδοθεί «άνευ όρων» σ’ Αυτόν, ο οποίος τα πάντα καλά λίαν εποίησε, δια τον άνθρωπο, τότε καμία αμφιβολία δια το αίσιο μέλλον της ανθρωπότητας δεν χωρεί στην διάνοια ενός εκάστου των ανθρώπων καθότι, «όταν ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών», και τότε γεννάται η ελπίς του μέλλοντος μιας καλύτερης ζωής και παρουσίας του ανθρώπου στον κόσμο αυτόν.

Ολόκληρη η ιστορία, από την δημιουργία του κόσμου, έως της σήμερον, και επέκεινα, είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει ο ανθρώπινος νούς να το κατανοήσει, σκοπός της παρουσίας του ανθρώπου στον κόσμο αυτό είναι να βρει τον προορισμό του, ήτοι την βασιλεία των ουρανών, την οποίαν ετοίμασε ο Κύριος από καταβολής κόσμου, και την οποίαν αμαύρωσε, αλλοίωσε, εξαχρείωσε και σκότωσε με την παρακοή του ο άνθρωπος, και ο Θεός πατέρας από άπειρον αγάπην έδωκε στον κόσμο τον Μονογενή Υιό του, ίνα πάς ο πιστεύων εις αυτόν μη απόλειται, αλλά έχει ζωή την αιώνιον.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το έτος 2022 έφυγε και έπεσε ανεπιστρεπτί στον καιάδα της αιωνιότητας, η ανατολή δε του νέου έτους 2023 της χρηστότητος του Κυρίου Ιησού Χριστού μας καλεί από τη σήμερα ημέρα να ατενίσουμε με αισιοδοξία αυτό το νέο χρόνο και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας επί τα βέλτιστα, αφού αφήσουμε πίσω μας ό,τι ξενότροπο και να επαυξήσουμε ό,τι καλό ποιήσαμε το απερχόμενο έτος προς ίδιον όφελος.

«Κύριε ο Θεός ημών, ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος, ευλόγησον τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητός σου, και εν ειρήνη ημάς διαφύλαξον και οδήγησον πάντας ημάς, τους άρχοντας και τον φιλόθεον λαόν, εις πάν έργον αγαθόν και σοί ευάρεστον».

Από την Ιερά καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως κατά την παρούσα ημέρα και ώρα απευθύνω προς όλους τους εγγύς, τους αποδήμους και τους εν θαλάσση πλέοντας, αδελφούς τον εγκάρδιο εόρτιο χαιρετισμό μου και την ολόψυχο Πατρικήν ευχή μου, όπως το νέο έτος της χρηστότητος του Κυρίου 2023 αποβεί ευλογημένο, ειρηνικό, υγιεινό, πανευφρόσυνο, καρποφόρο και δημιουργικό ξεχωριστά στον καθένα σας και στις οικογένειές σας και στην φιλτάτη Πατρίδα μας.

Με τις σκέψεις αυτές και τις πατρικές ευχές μου ασπάζομαι εν φιλήματι αγίω ένα προς ένα από καρδίας πατρικώς και άπαντας.

Εν τη Ιερά Μητροπόλει,

έτει σωτηρίω δισχιλιοστώ και εικοσιοστώ και τρίτω,

μηνί Ιανουαρίω α΄

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας ΠΑΪΣΙΟΣ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.