Ερωτηματικό παραμένει το αν τελικά θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε Σύναξη Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Πριν λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ είχε επισκεφθεί τον Πατριάρχη Αντιοχείας πατριαρχική κατοικία στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου και του είχε μεταφέρει την πρόθεση του Παναγιωτάτου να συμμετάσχει σε Σύναξη Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα που έχουν προκύψει στον Ορθόδοξο κόσμο, ιδιαίτερα μετά την εισπήσηδη της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική και τη δημιουργία Εξαρχίας.

Ο Μακαριώτατος είχε απαντήσει στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος ότι την τελική εξουσιοδότηση για το αν θα λάβει μέρος θα την δώσει η Ιερά Σύνοδος η οποία – όπως είχε πει τότε- θα συνεδρίαζε άμεσα. Αυτό είχε επαναλάβει και στην αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η οποία τον είχε επισκεφθεί στις 14 Φεβρουαρίου για να του παραδώσει το Γράμμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σχετικά με την ενέργεια της Ρωσικής Εκκλησίας να δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκε χθες, ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Αντιοχείας, δεν υπήρχε κάποια αναφορά για το αν θα συμμετάσχει ο Αντιοχειανός Προκαθήμενος ή όχι.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέτασε την κρίση που έχει προκύψει, η οποία προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στην Ορθόδοξη ενότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης, οι Ιεράρχες επαναβεβαίωσαν ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας τονίζει την ανάγκη επίκλησης της αρχή της συναίνεσης και της ομοφωνίας όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που αναγνωρίζονται από την οικογένεια των Τοπικών Εκκλησιών, όσον αφορά το κοινό Ορθόδοξο έργο και τα επίμαχα ζητήματα στον Ορθόδοξο κόσμο ως αποτελεσματική εγγύηση της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.