Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, χοροστάτησε στην ακολουθία της ιεράς Παρακλήσεως προς την Κυρία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρανέας Πετρίλου, καθότι η ιερά εικόνα της Παναγίας Πετριλιωτίσσης – Φαναριωτίσσης θα αναχωρούσε για το Φανάρι για να παραμείνει εκεί μέχρι και την 23η Οκτωβρίου, προς αγιασμό των πιστών.

Όπως αναφέρει η παράδοση με την κατάργηση του Μοναστηριού στο Φανάρι Καρδίτσας που ήταν αφιερωμένο στην Παναγιά, από τους Τούρκους το 1393, έγινε αφορμή να «φύγει» η Παναγία από το Φανάρι και για καταλληλότερο μέρος διαμονής της διάλεξε το Πετρίλο, στο οποίο έκτοτε και φυλάσσεται.

Την βρήκαν οι κάτοικοι κάτω από ένα δέντρο, μια κρανιά. Σ΄ αυτή τη θέση έκτισαν ναό και τοποθέτησαν την εικόνα. Όταν το έμαθαν οι Φαναριώτες και διαπίστωσαν ότι είναι η δική τους εικόνα την πήραν μαζί τους. Την επόμενη ημέρα η εικόνα δεν ήταν στη θέση της. Πληροφορήθηκαν ότι βρίσκεται πάλι στο Πετρίλο. Η προσπάθεια για την επαναφορά της επαναλήφθηκε. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς όταν νύχτωσε, σταμάτησαν βορειοανατολικά του βουνού Οξυιά στη θέση «Μάλια» και κάρφωσαν την εικόνα σε ένα μεγάλο μαλόκεδρο.

Όταν ξημέρωσε είδαν πάλι ότι η εικόνα έλειπε και ήταν στην Κρανιά του Πετρίλου. Τα κομμένα καρφιά της εποχής εκείνης με τις μεγάλες κεφαλές σώζονται μέχρι σήμερα στην εικόνα. Τότε οι κάτοικοι των δύο χωριών συμφώνησαν να παραμείνει η εικόνα στο Πετρίλο και μετά τις 15 Αυγούστου και μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου να μεταφέρεται στο Φανάρι. Η συνήθεια αυτή έγινε έθιμο και τηρείται μέχρι σήμερα.
Φωτογραφίες: Βασίλειος Αργύρης


Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.