Όπως αναφέραμε, ο αριθμός των υλικών της φανουρόπιτας πρέπει να είναι πάντα μονός – και ιδανικά, να είναι 7 ή 9.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ: Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, όμως ο κακός της χαρακτήρας δεν τους το επέτρεψε, κι έτσι ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε τους πιστούς να μην κάνουν αφιερώσεις σε εκείνον, αλλά στη μητέρα του, προκειμένου η ψυχή της να συγχωρεθεί.

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι εκκλησίες γεμίζουν φανουρόπιτες.

Όμως τέτοιες μεμονωμένες πίτες φτάνουν στις εκκλησίες του Αγίου Φανουρίου κάθε εποχή του χρόνου, καθώς ως γνωστόν, η παράδοση λέει ότι έχουν τη δύναμη να φανερώσουν χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα.

Πώς αποδόθηκαν, όμως, αυτές οι ιδιότητες στο πεντανόστικο κέικ; Και γιατί πρέπει ο αριθμός των υλικών του να είναι πάντα μονός;

Τι λέει η παράδοση
Χαμένα κλειδιά, κοσμήματα ή άλλα μικρά αντικείμενα είναι συνήθως η αιτία για αυτό το νόστιμο τάμα. Όμως μέχρι και τις μέρες μας, ειδικά στην επαρχία, δεν λείπουν οι ανύπαντρες που ανάβουν τον φούρνο για να τους φανερωθεί… ο σύζυγος!

Άλλοι, πάλι, φτιάχνουν την πίτα για να συγχωρεθεί η αμαρτωλή μητέρα του Αγίου – που είναι και η «πραγματική» αιτία πίσω από την ύπαρξη της φανουρόπιτας.

Φυσικά, δεν ξέρουμε τι αμαρτίες έκανε ή δεν έκανε η μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τη λαϊκή σοφία από το να συμπληρώσει τα κενά.

Η παράδοση, λοιπόν, λέει ότι ήταν μια σκληρή γυναίκα που δεν βοηθούσε τους άλλους – και για αυτό πήγε στην κόλαση.

Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, όμως ο κακός της χαρακτήρας δεν τους το επέτρεψε, κι έτσι ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε τους πιστούς να μην κάνουν αφιερώσεις σε εκείνον, αλλά στη μητέρα του, προκειμένου η ψυχή της να συγχωρεθεί.

Η συνέχεια στο άρθρο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.