"Μην ξεχνάτε τις πολλές, πάρα πολλές σταυρώσεις του σήμερα". Αυτή είναι η προειδοποίηση που μοιράστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος για τη Μεγάλη Παρασκευή των Ρωμαικαθολικών . «Θα φέρουμε στο μυαλό και στις καρδιές μας τα δεινά των ασθενών, των φτωχών, των απόκληρων αυτού του κόσμου. Θα θυμόμαστε τους «θυσιασμένους μανούς» αθώα θύματα πολέμων, δικτατοριών, καθημερινής βίας, αμβλώσεων…» τόνισε.

Ο Φραγκίσκος υπενθύμισε τη φράση του Ιησού “Υπάρχουν δύο άρχοντες στον κόσμο, δύο: Θεός και χρήματα”, και επιβεβαίωσε ότι “Όποιος υπηρετεί τα χρήματα είναι εναντίον του Θεού”. Ο Πάπας αναφέρθηκε στους φύλακες του τάφου που είδαν τον Αναστημένο, αλλά «προσποιήθηκαν ότι δεν τον είδαν. Γιατί; Επειδή είχαν πληρωθεί. Εδώ τα χρήματα άλλαξαν την πραγματικότητα. Είχαν δει το θαύμα της Αναστάσεως, αλλά πληρώθηκαν για να παραμείνουν σιωπηλοί. Πιστεύουμε, πολλές φορές, πως οι Χριστιανοί άνδρες και οι γυναίκες έχουν «πληρωθεί» επειδή δεν αναγνωρίζουν στην πράξη την Ανάσταση του Χριστού, και δεν κάνουν αυτό που μας ζήτησε ο Χριστός να κάνουμε ως Χριστιανοί ».

Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, υπενθύμισε, «όταν πηγαίνουμε στη Λειτουργία, όχι μόνο πηγαίνουμε για να προσευχόμαστε, αλλά πηγαίνουμε για ανανέωση, για να ζούμε αυτό το πασχάλιο μυστήριο ξανά. Είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε: είναι σαν να πηγαίναμε στο Γολγοθά». Για την δε Μεγάλη Παρασκευή τόνισε πως είναι μια ημέρα μετάνοιας, νηστείας και προσευχής.

Για τις ιδιαιτερότητες του φετινού εορτασμού εν καιρώ πανδημίας ανέφερε:

«Επίσης φέτος θα ζήσουμε τις γιορτές του Πάσχα στο πλαίσιο της πανδημίας. Σε πολλές καταστάσεις ταλαιπωρίας, ειδικά όταν οι άνθρωποι, οι οικογένειες και οι πληθυσμοί δοκιμάζονται ήδη από τη φτώχεια, την καταστροφή ή τις συγκρούσεις, ο Σταυρός του Χριστού είναι σαν ένας φάρος που δείχνει το λιμάνι στα πλοία που βρίσκονται ακόμη ανοικτά στη θυελλώδη θάλασσα. Είναι το σημάδι της ελπίδας που δεν απογοητεύει και μας λέει ότι δεν χάνεται ούτε ένα δάκρυ, ούτε ένα χτύπημα στο σχέδιο σωτηρίας του Θεού. Ζητάμε από τον Κύριο να μας δώσει τη χάρη να τον υπηρετήσουμε, να αναγνωρίσουμε αυτόν τον Κύριο και να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να πληρώνονται για να τον ξεχάσουμε», κατέληξε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.