Ο πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει σήμερα (1/2)τη θεία λειτουργία στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, την Κινσάσα, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα που έχει στόχο να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα τη βία και την φτώχεια που μαστίζουν την τεράστια αυτή χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Ο πάπας έφθασε χθες, Τρίτη (31/1), στην Κινσάσα και ξεκίνησε την επίσκεψή του με μια ομιλία με την οποία κατήγγειλε το «δηλητήριο της απληστίας» που προκαλεί συγκρούσεις στην Αφρική λέγοντας ότι ο πλούσιος κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πολύτιμοι από τα ορυκτά πάνω στα οποία πατούν.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρόκειται να μιλήσει για τα ζητήματα της βίας και της συμφιλίωσης στο κήρυγμά του κατά τη θεία λειτουργία, που είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 ώρα Ελλάδος στο αεροδρόμιο Ντόλο, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Περίπου οι μισοί από τα 90 εκατομμύρια κατοίκους του Κονγκό είναι Ρωμαιοκαθολικοί και η Εκκλησία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη χώρα αφού διαχειρίζεται σχολεία και δομές υγείας.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα προσευχόμενοι στο αεροδρόμιο ενόψει της τελετής.

Το Κονγκό διαθέτει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα διαμαντιών, αλλά και χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, όμως ο φυσικός του πλούτος έχει προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα, παραστρατιωτικούς και ξένους εισβολείς.

Εκτιμάται ότι 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Κονγκό και 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με οξεία πείνα κυρίως λόγω του αντίκτυπου των ένοπλων συγκρούσεων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο 86χρονος πάπας θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με θύματα βίας από το ανατολικό τμήμα του Κονγκό και θα ακούσει τις εμπειρίες τους.

Είναι επίσης προγραμματισμένο να συναντηθεί με εκπροσώπους φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Η αυριανή θα είναι η τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στο Κονγκό. Στη συνέχεια, το πρωί της Παρασκευής, θα μεταβεί στο γειτονικό Νότιο Σουδάν, μια άλλη χώρα αντιμέτωπη με ένοπλες συγκρούσεις και πείνα.

Στο Νότιο Σουδάν θα συνοδεύεται από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και από τον Επόπτη της Εκκλησίας της Σκωτίας σε μια επίσκεψη στο εξωτερικό που για πρώτη φορά πραγματοποιείται από κοινού από τρεις ηγέτες του χριστιανικού δόγματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.