ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: Φουντώνουν οι φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση του πάπα Φραγκίσκου, που μετά την εμφάνισή του σε αναπηρικό αμαξίδιο, λόγω επέμβασης στο γόνατο, ανακοίνωσε τα σχέδιά του που εγείρουν ερωτήματα για τις προθέσεις του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας θα διοργανώσει στις 27 Αυγούστου κονσιστόριο, για τη χειροτόνηση νέων καρδιναλίων. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο κονκλάβιο, όταν χρειαστεί να εκλεγεί νέος πάπας. Μια μέρα αργότερα, ο Φραγκίσκος θα ταξιδέψει στην πόλη Λακίλα του Αμπρούζο, που είχε καταστραφεί το 2009 από τον σεισμό, για να μετάσχει στο φεστιβάλ.

«Είναι πολύ περίεργο να συγκαλέσει συνεδρίαση τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη συγκαλέσει τρεις μήνες νωρίτερα και ενώ είναι σε εξέλιξη να πάει στη Λακίλα» σημείωσε ο Ρόμπερτ Μίκενς, δημοσιογράφος της La Croix, καθολικής ημερήσιας εφημερίδας.

Αλλαγές στη διοίκηση του Βατικανού
Ο πάπας Φραγκίσκος, μία εβδομάδα μετά το κονσιστόριο θα συναντηθεί με τους καρδιναλίους για να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στη διοίκηση του Βατικανού. Μεταξύ αυτών, θα ανακοινώσει όρια θητείας στους επικεφαλής των γραφείων και τη δυνατότητα σε γυναίκες να κατέχουν τέτοιες θέσεις.

«Νομίζω πως θα υπάρξει άλλη μία ανακοίνωση. Μπορεί να μην είναι παραίτηση, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» υποστηρίζει ο Μίκενς. Ήδη από την έναρξη της θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία να θεωρείται ως κάτι φυσιολογικό η παραίτηση ενός πάπα. Το 2015, είχε αναφερθεί στην αίσθηση του πως η θητεία του θα είναι βραχυχρόνια, ενώ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ να αποχωρήσει από τον θώκο ως «γενναία». Ο Βενέδικτος ήταν 85 ετών όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του και είναι ακόμα εν ζωή, έχοντας φτάσει στα 95.

«Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί εδώ και το βλέπω με λίγο κυνισμό» δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιτ, ανταποκριτής του Βατικανού στο National Catholic Reporter, προσθέτοντας ότι δεν θεωρείται πιθανό να υπάρχουν δύο συνταξιούχοι πάπες. Πάντως σύμφωνα με τον Γουάιτ, ο Φραγκίσκος, εάν ο Βενέδικτος πεθάνει πριν από εκείνον, επιθυμεί να αναθεωρήσει τον ρόλο που κατέχει ένας πάπας που έχει αποσυρθεί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.