Σε ρόλο “Παπαφλέσσα”, που στηρίζει την “επανάσταση” των “Αυτονομιστών” του βορείου Έβρου για την δημιουργία ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας, εμφανίζεται ο Μητρπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο στάλθηκε στα τοπικά ΜΜΕ και μάλιστα στη 1.30′ σήμερα τα ξημερώματα από e-mail που έχει την… χαρακτηριστική ονομασία evros.voreios από τα άτομα που απαρτίζουν την συγκεκριμένη κίνηση, συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον Σεβασμιότατο κ.Δαμασκηνό, ο οποίος δήλωσε την θερμή υποστήριξη του στο εγχείρημα τους. Μπορεί οι δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος να δήλωσαν ξεκάθαρα αντίθετοι, αλλά βρήκαν τον Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό να είναι ένθερμος υπέρμαχος της “επανάστασης” που ξεκίνησαν. Με την σημαντική πάντως δική του επισήμανση, ότι η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου θα μείνει ως έχει και δεν θα… διασπαστεί αν ο δήμος Σουφλίου δεν συμπεριληφθεί, γιατί όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προφανώς ειπώθηκε από τον Σεβασμιότατο, “η διοικητική αυτονομία της Εκκλησίας είναι δεδομένη”.

Υποστηρίζει θερμά λοιπόν ο Σεβασμιότατος την διάσπαση του νομού Έβρου σε δυο Περιφερειακές Ενότητες, αλλά αυτό δεν πρέπει να “αγγίξει” την Μητρόπολη του. Μην του φύγει δηλαδή το Σουφλί, αν μείνει με την Αλεξανδρούπολη και μειωθεί το… ποίμνιο του. Ο Σεβασμιότατος κ.Δαμασκηνός αποφάσισε να συμπαρασταθεί σε αυτό το ανεδαφικό εγχείρημα, που θέλει να… διασπάσει το νομό Έβρου, για να έρθουν λέει περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στον βόρειο Έβρο. Κάποιοι επιπλέον δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή, οι οποίοι θα λύσουν αυτόματα όλα τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα της περιοχής, μαζί με έναν δεύτερο… Πέτροβιτς. Βέβαια ακόμα και η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε “ενιαίο διοικητικό χώρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα”, άρα ο νομός Έβρου μόνο κάθετα και σε ανατολικό και δυτικό θα μπορούσε να χωριστεί διοικητικά, αλλά που να το ξέρουν όσοι ασχολούνται.

Να επισημάνουμε ότι στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη (μόνο το… λάβαρο της επανάστασης έλειπε) ήταν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άννα Μεμετζή, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώ Μυλωνά, ο παράνομα εκλεγμένος (είχε ξεκάθαρο κώλυμα εκλογιμότητας αφού είχε πάρει έργο από τον δήμο Ορεστιάδας άνω των 5.000 ευρώ πριν τις εκλογές του 2019) Διαμαντής Παπαδόπουλος και ο τέως δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης. Αυτή έγινε μετά το… τεράστιο φιάσκο της συγκέντρωσης που θα γινόταν με φορείς του Διδυμοτείχου και δεν είχε καν ενημερωθεί το Εργατικό Κέντρο για να είναι ανοιχτή η αίθουσα, με τους περίπου 10 συμμετέχοντες να συνεδριάζουν τελικά στο καφέ “Νόστος”, μεταξύ καφέ, ποτού και μουσικής.

Όλοι αυτοί βέβαια που συναντήθηκαν με τον Σεβασμιότατο, εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους και όχι φυσικά τους συμμετέχοντες φορείς όπως ψευδώς αναφέρουν στο δελτίο Τύπου, γιατί δεν υπάρχει καμιά απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Δικηγορικού, του Εμπορικού Συλλόγου και του ΤΕΕ Θράκης που είναι μέλος ο κ.Παπαδόπουλος. Η κ.Μεμετζή βέβαια σε τηλεωνική επικοινωνία μας ενημέρωσε ότι υπάρχει απόφαση του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας υπέρ των θέσεων της, την οποία όως ποτέ έως τώρα δεν πληροφορηθήκαμε. Όσο για τον κ.Τοκαμάνη, διαφωνούν με τις απόψεις του ακόμα και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, αλλά αυτός αναζητώντας ρόλο αποφάσισε να παρατήσει τον… αυτονομιστή. Άλλωστε το δήλωσε ξεκάθαρα ο άνθρωπος, πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να γίνει έδρα της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας η Ορεστιάδα. Για να αρχίσουν έτσι πιο εύκολα να φεύγουν οι υπηρεσίες από το Διδυμότειχο και να το “σβήσει” εντελώς η γειτονική του πόλη, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι ήδη συμβαίνει.

Το δελτίο Τύπου που στάλθηκε λοιπόν ξημερώματα με τίτλο: “Στηρίζει την πρόταση για Π.Ε. Βορείου Έβρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός” και μαζί η φωτογραφία της συνάντησης, αναφέρει:

Ενισχύεται η διεκδίκηση των φορέων του Βορείου Έβρου για τη δημιουργία αυτόνομης Περιφερειακής Ενότητας, με τη θερμή υποστήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων φορέων, που διεκδικούν τη διοικητική αναδιάταξη του νομού Έβρου, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στο Διδυμότειχο προκειμένου να συζητήσουν επί της πρότασης και να ακούσουν τις απόψεις του.

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης, αναγνωρίζοντας όλους τους λόγους που καταστούν αναγκαία τη διοικητική αναδιάταξη του νομού Έβρου με τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου. Διευκρίνισε πως, σε ενδεχόμενη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας που να περιλαμβάνει δύο εκ των τριών δήμων, δεν συντρέχει κανένα κώλυμα όσον αφορά στη γεωγραφική έκταση της Ιεράς Μητροπόλεως Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, αφού η διοικητική αυτονομία της Εκκλησίας είναι δεδομένη.

Άλλωστε, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην περιοχή αντιλήφθηκε ότι ο Βόρειος Έβρος αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι του νομού με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από το νότιο τμήμα του.

Διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων με τον Σεβασμιώτατο, μία κοινή οπτική απέναντι στην επιθυμητή ανάπτυξη του τόπου, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο η επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους παραγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς που διεκδικούν τη δημιουργία Π.Ε. Βορείου Έβρου.

Σημειώνεται πως η συνάντηση με τον Μητροπολίτη της περιοχής σηματοδοτεί την έναρξη του νέου κύκλου επαφών με τους τοπικούς παράγοντες του Βορείου Έβρου, καθώς προγραμματίζονται συσκέψεις με τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, τους βουλευτές του νομού και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, έως ότου το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας φτάσει στο κεντρικό κράτος προς ικανοποίησή του.

Οι συμμετέχοντες φορείς

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.