Πλήθος πιστών αναμένεται να βρεθούν και φέτος στον οικισμό της Εθιάς Νομού Ηρακλείου, στα Αστερούσια Όρη, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου Ευμενίου του Νέου.

Ως γνωστό, ο Άγιος Ευμένιος εορτάζει την ημερομηνία της «Κοίμησής» Του, δηλαδή την 23ην Μαΐου εκάστου έτους.

Την παραμονή της εορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός. Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

7 μ.μ Πανηγυρικός Εσπερινός – Ιερά Παράκλησις

10 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

7 π.μ. Όρθρος & Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

6 μ.μ. Μεθεόρτιος Εσπερινός

“Καλούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς, όπως λάβουν την ευλογία του Αγίου”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολις Γορτύνης & Αρκαδίας και της Ενορίας Εθιάς.

Λίγα λόγια για τον Γέροντα

Ο π. Ευμένιος γεννήθηκε το 1931 στην Εθιά Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου Κρήτης και ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής & πιστής οικογένειας. Έγινε μοναχός σε ηλικία 17 χρονών, αγωνίστηκε για την καλλιέργεια της ψυχής του με αγάπη και προσευχή και δοκιμάστηκε σκληρά και από την ασθένεια της λέπρας, αλλά και αργότερα, ενώ ήταν ήδη ιερέας, από δαιμονική επιρροή, με την οποία βασανίστηκε ψυχοσωματικά και ελευθερώθηκε μετά από πολλές προσευχές, αγρυπνίες και εξορκισμούς σε μοναστήρια της Κρήτης, όπως στις μονές Κουδουμά και Παναγίας Καλυβιανής.

Η λέπρα τον έφερε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα Αθηνών. Εκεί θεραπεύτηκε αλλά, βλέποντας τον ανθρώπινο πόνο, αποφάσισε να παραμείνει στο Νοσοκομείο ως ιερέας, για να βοηθήσει όσο μπορούσε την ανακούφιση των συνανθρώπων του! Ο Γέροντας Πορφύριος έλεγε για τον Γέροντα Ευμένιο: «Να πηγαίνετε να παίρνετε την ευχή του Γέροντα Ευμένιου, γιατί είναι ο κρυμμένος Άγιος των ημερών μας. Σαν τον Γέροντα Ευμένιο βρίσκει κανείς κάθε διακόσια χρόνια».

Στο Νοσοκομείο Λοιμωδών ευτύχησε να γνωρίσει το λεπρό άγιο μοναχό Νικηφόρο, που, αν και τυφλός από την ασθένειά του, έγινε μεγάλος πνευματικός πατέρας των χριστιανών και δάσκαλος του Γέροντα Ευμένιου. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και την 23η Μαΐου 1999 παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στον τόπο που γεννήθηκε (στην Εθιά)”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.