Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Ιερά Πανήγυρις του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Γ’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, του επονομαζομένου και «Καθημένου», στη γενέτειρά του Αξό Μυλοποτάμου. Η οποία, με πρώτη την οικογένεια των Πατελάρων, καυχάται εν Κυρίω και σεμνύνεται για τον εκλεκτό της γόνο που πολιτογραφήθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αφού ευαρέστησε τον Θεόν, ενώ αξιώθηκε της ύψιστης εκκλησιαστικής τιμής να διακονήσει θυσιαστικά τον Πρωτεύθυνο της Ορθοδοξίας Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως έχει καθιερωθεί κατά τα τελευταία έτη, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, κατόπιν υιϊκής παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, απέστειλε Εκπρόσωπο Αυτού, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, ο οποίος προσεκόμισε και ανέγνωσε κατά την Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής, Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα, που παρατίθεται παρακάτω.

Ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, Σεβασμιώτατος κ. Χαρίτων, προεξήρχε της Πανηγύρεως, τόσο κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, το εσπέρας της Κυριακής 20ης Αυγούστου, όσο και κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, το πρωί της Δευτέρας 21ης Αυγούστου 2017. Μαζί του συνιερούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, καθώς και ο Ρεθύμνιος Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος. Στο Συλλείτουργο συμμετείχαν επίσης οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αουάντ, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας, Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, Ραφαήλ Μαϊνωλάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου, Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, και πολλοί ακόμη κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολή μας και από άλλες Μητροπόλεις της Κρήτης. Την Πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος.

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξέφρασε την ευγνώμονα ευχαριστία του προς την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, για την αποστολή του Εκπροσώπου και του Σεπτού Μηνύματός Του κατά τον εορτασμό του εν Αγίοις Προκατόχου Του Αθανασίου του Πατελάρου.

Ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα για την ολόθυμη και χαρισματική εκπλήρωση της υψηλής αποστολής που του ανατέθηκε ως Εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, καθώς και τους Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και Θεοφιλέστατο κ. Θεόδωρο για την ιδιαιτέρως τιμητική παρουσία και συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρη.

Ευχαρίστησε ακόμη τον καλό εφημέριο της Αξού, Αιδεσ. Πρωτ. Δαυΐδ Μιγαδάκη, και τους συνεργούς του για την άρτια προετοιμασία της Πανηγύρεως, τους κληρικούς που προσήλθαν και τους φιλάγιους συνεορταστές λαϊκούς αδελφούς, οι οποίοι κατέκλυσαν τον περικαλλή Ναό του Αγίου Αθανασίου για να λάβουν ευλογία, να προσκυνήσουν την Ιερά του Εικόνα και το απότμημα του Ιερού του αφθάρτου Λειψάνου που αποθησαυρίζεται σε αυτόν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος παρεκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο να τελέσει της εις Πρωτοπρεσβύτερον χειροθεσία του κληρικού της Μητροπόλεώς μας Αιδεσ. Κωνσταντίνου Πλουσή.

Μετά την εόρτιο τράπεζα που παρέθεσε σε όλους τους προσκυνητές η Ενορία, ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος μετέβη μαζί με τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες και τους συνοδούς τους στα πλησιόχωρα Ζωνιανά, όπου ξεναγήθηκαν από τον εφημέριο Αιδεσ. Πρωτ. Ματθαίο Ζερβό και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Ζωνιανών κ. Κωνσταντίνο Παρασύρη στο υπέροχο σπήλαιο Σφενδόνη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.