Μέσα σε πνευματική ατμόσφαιρα σεμνής μεγαλοπρέπειας με πάνδημη συμμετοχή προσκυνητών από την γύρω περιοχή και πολλών ιερέων γιορτάσθηκε εφέτος την 1η Ιουλίου η ιερά μνήμη των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εν Ρώμῃ μαρτυρησάντων στο ομώνυμο μοναστήρι της περιφέρειας Αγίου Γεωργίου Λεβαδείας.

Είναι γνωστή η ευαισθησία του πιστού λαού μας προς τα πρόσωπα των δυο αδελφών αναργύρων ιατρών και έτσι μέγα πλήθος εορταστών συνέδραμε με καθαρή καρδιά και πόθο στην ιερά μονή τους, η οποία τιμάται επίσης και επ’ ονόματι της Αγίας Σκέπης, και όλοι μαζί απηύθυναν στις δύσκολες ημέρες που περνάμε λόγω της πανδημίας, θερμή παράκληση προς τους μεγάλους χαρισματικούς ιατρούς που έλαβαν από το Θεό την εξουσία των ιάσεων.

Την παραμονή το απόγευμα στον πανηγυρικό Εσπερινό το θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα ο πανοσ. αρχιμανδρίτης κ. Σιλουανός, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου και τακτικός ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας. Ο π. Σιλουανός βλέποντας τους πιστούς συγκεντρωμένους στην ιερή ακολουθία δίπλα στα ιερά λείψανα των τιμωμένων αγίων, τόνισε ότι στην Εκκλησία συναντώμεθα όλοι ως μυστικό Σώμα του Χριστού, ζώντες και κεκοιμημένοι και εμείς οι ζώντες έχουμε χρέος να μιμηθούμε τους εν ευσεβείᾳ κοιμηθέντες αγίους, ώστε και η δική μας ύπαρξη να αγιασθεί και τα δικά μας σώματα να δοξασθούν ως ναοί του Αγίου Πνεύματος, όπως τα λείψανα των αγίων.

Αναφέρθηκε στη γνωστή επιστολή του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου με την οποία απευθυνόταν προς τους Χριστιανούς που προσπαθούσαν να τον «σώσουν» από το μαρτύριο και τους ζητούσε να παύσουν τις ενέργειες αυτές. Σημασία έχει όχι να παρατείνουμε μια δίχως νόημα βιολογική επιβίωση υπό τον διαρκή φόβο του θανάτου, αλλά σαν τους γενναίους μάρτυρες με φρόνημα θυσίας να κερδίσουμε την όντως ζωή, την αιώνια ζωή.

Την κυριώνυμη ημέρα η προσέλευση των πιστών υπήρξε επίσης εντυπωσιακή. Ο ορισθείς από την Ι. Μητρόπολη ιεροκήρυξ, πανοσ. αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Θανάσου αναφέρθηκε στο μέγα μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, επισημαίνοντας όλα όσα επίκαιρα λέγονται για τον τρόπο μετάδοσης της Θ. Κοινωνίας και τις εμβόλιμες «ανησυχίες» απίστων και κακοπίστων σχετικά με τον δήθεν κίνδυνο μετάδοσης της λοιμικής ασθενείας από την ιερά λαβίδα. Επίσης, μετέφερε τον χαιρετισμό, τις πατρικές και αρχιερατικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και ποιμενάρχη μας, τον οποίο εντεταλμένα εκπροσωπούσε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.