Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου 2021, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος του ‘’Μετανοείτε’’, ο Μέγας πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας επί τη εορτή του Πολιούχου της Σπάρτης.

Στην εσπερινή λατρευτική σύναξη συμμετείχαν, ως προσκεκλημένοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος και χοροστάτησε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αμέσως μετά την αρτοκλασία, αναφέρθηκε στην χαρμόσυνη εορτή του Πολιούχου της Σπάρτης, Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε», ο οποίος επί χίλια και πλέον έτη προστατεύει την Λακεδαίμονα και αποτελεί τον πνευματικό πατέρα των ανθρώπων που έχουν πνεύμα μαθητείας. Ο Σεβασμιωτατος επισήμανε ότι ο Όσιος Νίκων παρέμεινε στη Σπάρτη για τρεις κυρίως λόγους: την ομορφιά της φύσης, το ιστορικό μεγαλείο του τόπου και κυρίως εξαιτίας της δίψας των ανθρώπων για σωτηρία. Σε αυτό τον τρίτο λόγο, τόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, θα πρέπει να επικεντρώσουμε και στις μέρες μας, όπου δυστυχώς η κοινωνία – όντας αποπροσανατολισμένη – μαστίζεται από πολλές παθογένειες. Στη συνέχεια παρουσίασε στο εκκλησίασμα με επαινετικά λόγια τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Γλυφάδας τους οποίους και ευχαρίστησε για την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής του σε μία δύσκολη, λόγω της πανδημίας, περίοδο.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος αρχικά εξέφρασε ευχαριστίες στον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την ευγενική όσο και τιμητική πρόσκληση. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο επειδή με τη βιοτή, τον λόγο και τα έργα του τιμά την Ορθοδοξία και δίνει τη δυνατότητα στους νεώτερους να γίνουν μαθητές του στο ήθος, την ευστάθεια και την αγάπη του για την Εκκλησία.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γλυφάδας αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο, που αποτέλεσε μία δεσπόζουσα μορφή του Χριστιανισμού για τη Σπάρτη και ολόκληρη τη Λακωνία, σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Ο Όσιος Νίκων, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, όπως και νωρίτερα ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, είχαν ως πυρήνα των κηρυγμάτων τους την μετάνοια, επειδή γνώριζαν ότι αυτή αποτελεί το κλειδί της σωτηρίας που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών. Ολοκληρώνοντας, και αφού ανέλυσε στο εκκλησίασμα τον στόχο που θα πρέπει να έχει κάθε χριστιανός, δηλαδή την κοινωνία του με τον Χριστό, ευχήθηκε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, με τη χάρη και την ευλογία του τιμώμενου Αγίου, να καταφέρουν να εξαλείψουν τις ανθρώπινες αδυναμίες και να κερδίσουν της Αιώνια Ζωή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.