Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε την Δευτέρα 14 Αυγούστου ο Μέγας Εσπερινός επί τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Σταγιάδων.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων (1004 μ.Χ.) βρίσκεται στην ορεινή περιοχή των Χασίων Καλαμπάκας ανατολικά του ομώνυμου χωριού και σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων από αυτό. Υπάγεται δε εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Ιδρύθηκε ως ανδρική Μονή, και στην ακμή της είχε πολυάριθμη αδελφότητα που συντηρούσε μεγάλα ποίμνια και σμήνη μελισσών. Η μετατροπή της σε γυναικεία έγινε το έτος 1968 με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Διονυσίου, μετά την εκδημία του τελευταίου Μοναχού και Καθηγουμένου της.

Μετά την μετατροπή της σε Γυναικεία, πρώτη Ηγουμένη εξελέγη η Γερόντισσα Θεονύμφη Κανταρτζή, η οποία χάρη στην πνευματική της καλλιέργεια και δραστηριότητα και σε συνεργασία με την ολιγομελή αλλά εκλεκτή Συνοδία της έφερε εις πέρας την αναληφθείσα προσπάθεια της ανακαινίσεως του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής.

Σήμερα στο Μοναστήρι εγκαταβιούν η Ηγουμένη Μοναχή Παρθενία Τριανταφύλλου και 4 μοναχές.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.