Η εορταστική συναναστροφή στην αγάπη του Κυρίου συνεχίστηκε και μετά την ακολουθία στον ναό και το τραπέζι της αγάπης, στο μεγάλο συνοδικό της Μονής, όπου οι πατέρες, αδελφοί και αδελφές φιλικά συζητούσαν και δόξαζαν τον Θεό.

Οι Άγιοι Πατέρες της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, εκείνοι οι υπέροχοι θεόφιλοι και φιλαλήθες στύλοι της Εκκλησίας του Χριστού, έλαμψαν σαν τα πολλά αστέρια του πνευματικού ουρανού, γιατί χωρίς αυτολύπηση και χωρίς φόβο για την ζωή τους, παραδόθηκαν σε μεγάλους κινδύνους, βάσανα και μάλιστα θάνατο για την υπεράσπιση του προσώπου του Χριστού, της εικόνας του Χριστού, αλλά και των χριστοποιημένων εικόνων του Χριστού – των Αγίων Του. Αυτήν την μεγάλη ευλογία και συμπαράσταση την νιώθουμε μέχρι σήμερα, όταν τους ασπαζόμαστε αδιάκοπα και με μεγαλύτερη ευσέβεια, τιμώντας τους και προσευχόμενοι σε αυτούς.

Η ευλογία των Αγίων εκείνων από την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο μας χάρισε μεγάλη χαρά και εορτασμό για τις ψυχές μας επί τη μνήμη τους χθες και σήμερα, διότι οι Άγιοι Πατέρες μας έστειλαν μέρος των Πατέρων, δηλαδή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενο κ. Χρυσόστομο και τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο Ευλόγιο, από την Ιερά Μονή της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων. Και μαζί τους, προς μεγάλη μας χαρά, έφτασαν και πενήντα περίπου χριστόφιλες ψυχές, πνευματικά τέκνα της Μονής τους.

Ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Χρυσόστομος και η υπέροχη συνοδία του έγιναν δεκτοί από την Αδελφότηά μας με μοναστηριακή υποδοχή, κατά την οποία αντάλλαξαν χαιρετισμούς οι δύο μοναχικοί Γέροντες, ο δικός μας και ο φιλοξενούμενος.

Ο Ηγούμενός μας Επίσκοπος Ανανίας κ. Παρθένιος, στην προσφώνησή του προς τους αξιότιμους επισκέπτες, εξέφρασε την τιμή και τη χαρά όλων των αδελφών, που μας δόθηκε η ευκαιρία να καλωσορίσουμε πατέρες και αδελφούς από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου, και μ’ αυτόν τον τρόπο να τους ανταποδώσουμε αγάπη για την φιλοξενία τους με την οποίαν μας δέχθηκαν για την πανήγυρη τους τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. «Η Μονή σας αποτελεί για μας μια αδελφική Μονή και λόγω αυτού σήμερον είναι μεγάλη εορτή για μας. Η πρώτη μας λειτουργία κοντά στην πρωτεύουσα των Ελλήνων, στην Αθήνα, ήταν στο δικό σας μοναστήρι. Όταν ήλθαμε, όταν μας καλέσατε για την πανήγυρή σας και εκεί λειτουργήσαμε με όλους, αισθανθήκαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει μια, να το πω, οικουμενική πανήγυρη. Είχαμε από παντού, από την Ουκρανία, από Αφρική, και ως εκ τούτου η αδελφότητά μας έχει μεγάλη ευγνωμοσύνη προς εσάς για το καλό που μας έχετε κάνει». Ο Γέροντάς μας τόνισε επίσης την σημασία της Μονής Μαζίου στη διαδικασία της αποκαταστάσεως της ευχαριστιακής και κανονικής κοινωνίας της Εκκλησίας μας, διότι μέλος της είναι και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, αυτός ο μεγάλος φίλος μας και αγωνιστής για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτός, ως Αρχιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχικού Θρόνου, υποστηριζόμενος από την ευλογία και τις προσευχές του Γέροντα και την αδελφότητα όπου ανήκει, αφιερώθηκε ανιδιοτελώς στην επίλυση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος. Τέλος, ο Επίσκοπος κ. Παρθένιος ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο για τα καλά που έχει κάνει για εμάς και ευχήθηκε στους καλεσμένους καλή διαμονή.

Απαντώντας στην προσφώνηση του Ηγουμένου μας, ο Γέροντας Χρυσόστομος είπε αυτά τα υπέροχα και εμπνευσμένα λόγια:

«Θεοφιλέστατε και αγαπητέ άγιε καθηγούμενε, της Ιεράς ταύτης και Αγίας Μονής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο οποίος μας αξίωσε σήμερα να φέρουμε τα βήματά μας εδώ σε αυτή την ακρώρεια των ωραίων, μέσα στο βασίλειο της ευπρεπείας και το διάδημα του κάλους που εκ χειρός Κυρίου δημιουργήθηκε, κατά την δημιουργία και την εξέλιξή της, και πορεία της, να είμαστε εδώ λοιπόν σε αυτό το πανάγιο του Τιμίου Προδρόμου το τέμενος και να σας ξαναβλέπουμε με πολύ χαρά μαζί με όλους τους συνοδούς μας, τους ανθρώπους από τα Μέγαρα, φίλους της Μονή μας…

Και μας κράτησε ο Θεός ανθρώπους όπως τον όσιο γέροντά μας Δαμασκηνό, αλλά και τον μακαριστό Μητροπολίτη Βαρθολομαίο οι οποίοι ήταν όντως ευρύτατοι στο νου άνθρωποι, με οικουμενική καρδιά, και αυτό μας ενέπνευσαν, για αυτό και ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος ο αγαπητός αδελφός μας, και στύλος της Μονής μας, όταν βρέθηκε στα πράγματα μπόρεσε να οδηγήσει, να βοηθήσει να οδηγηθούν τα πράγματα στην ενότητα της πίστεως και στην κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, που το Άγιο Πνεύμα οικοδομεί αυτή την κοινωνία ώστε να ζούμε αυτή την οικουμενικότητα. Όντως το πανήγυρη φέτος ήταν λαμπρότατο με παρουσία Σας με την παρουσία και από την Ουκρανία και από την Αφρική και από άλλες εκκλησίες, ώστε το Πνεύμα το Άγιο να οδηγεί εις πάσαν την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ο Πατήρ και ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα η Τριάς η ομοούσιος και αδιαίρετος και το επόμενο είναι ότι αυτό ακριβώς είναι η ενότητα της Εκκλησίας…

Εμείς, λοιπόν, οι ορθόδοξοι οφείλουμε να τηρούμε την ενότητα της πίστεως και αυτό προσπαθούμε να υπηρετούμε ως μοναχοί. Όχι με διάσπαση, όχι τα ζιζάνια, όχι τις διαβολές, όχι τις υπερβολές, όχι τις ακρότητες. Εύχεστε, λοιπόν, και σας ευχαριστούμε πολύ που το κάνετε. Να διατηρούμε πάντοτε όλοι μας αυτή την φλόγα, Θεοφιλέστατε Γέροντα, την φλόγα της ενότητος του Αγίου Πνεύματος, να ενώνουμε τους ανθρώπους, να ενώνουμε τους ανθρώπους με τον άγιο, τρισάγιο και έναν Θεό. Σας ευχαριστούμε για την δοχή, την υποδοχή, την φιλοξενία εκ μέρους όλων των προσκυνητών, και παρακαλώ τους αγίους πατέρες να εύχονται να έχουμε πάντοτε αυτή την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Την ευχή Σας».

Ο γέροντας Χρυσόστομος χρησιμοποίησε την επίσκεψη της Μονής μας και για να απευθύνει συμβουλευτικές νουθεσίες προς τους μοναχούς:

«Να ζήσετε πατέρες, να χαίρεστε τον γέροντά σας και να κάνετε αυτό που θέλει ο Θεός, και ξέρετε τι θέλει ο Θεός; (Να πω στους πατέρες αυτό, Γέροντα, ε;) Αυτό που είναι η ουσία του μοναχικού βίου: να χαίρεστε τον γέροντά σας, να καμαρώνετε για αυτόν, να τον στηρίζεται, κάνοντας υπακοή. Γιατί πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα. Ένα πράγμα και θα τελειώσω, δεν θέλω τίποτα άλλο να πω στους πατέρες.

Ότι ο Θεός, να ξέρετε, είναι με τον Γέροντα… Τίποτε άλλο, να χαίρεστε τον γέροντά σας και να τον φροντίζεται».

Οι φιλοξενούμενοι από την Ελλάδα, εκτός από τον τεράστιο κόπο που κατέβαλαν για να έρθουν, ομόρφυναν την αναστάσιμη αγρυπνία με τις προσευχές τους και με την μοναχική τους ψαλμωδία εκ μέρους των πατέρων. Και η λαμπρή κυριακάτικη ημέρα πέρασε με χαρά, προσευχή και ευχαριστία, πρωτίστως με την Αγία και Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, στην οποία πρωτοστάτησε ο Γέροντάς μας, Επίσκοπος κ. Παρθένιος. Πλούσια Θεία ευλογία πλημμύρισε σαν από ουράνιο παλάτι μέσα από τον ευχαριστιακό συλλείτουργο με τον Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο και τον ιερομόναχο Ευλόγιο από το Μοναστήρι Μαζίου, τους τίμιους επισκέπτες από την γειτονική και αδελφική Ελλάδα. Το πνεύμα της ενότητας και της χαράς από αυτό το αισθάνθηκαν όλοι οι παρόντες, διά της ψαλμωδίας και των προσευχών που προσφέρθηκαν εναλλάξ στις δύο γλώσσες.

Την γεύση της ουράνιας βρώσης με την οποία χόρτασε ο Θεός, ο Γέροντάς και Επίσκοπος κ. Παρθένιος την μετέτρεψε σε λόγια, μέσα από την εμπνευστή ομιλία μετά την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου.

Η εορταστική συναναστροφή στην αγάπη του Κυρίου συνεχίστηκε και μετά την ακολουθία στον ναό και το τραπέζι της αγάπης, στο μεγάλο συνοδικό της Μονής, όπου οι πατέρες, αδελφοί και αδελφές φιλικά συζητούσαν και δόξαζαν τον Θεό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.