Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη σήμερα στα Χανια και το πρωί συνιερούργησε μετ’ αυτού στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του Διβόλη, εκ Φολεγάνδρου καταγομένου και πλησίον του Ιερού Ναού τό 1866 μαρτυρήσαντος, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της περιοχής, προεξάρχοντος αυτών του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, συμπροσευχούμενου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαφίτας κ. Δημητρίου, με την εντυπωσιακή παρουσία, παρά την πίπτουσα βροχή, των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων όλων των Βαθμίδων της περιοχής, του Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννου Μαλανδράκη, του Αντιδημάρχου Χανίων κ. Γεωργίου Κουκλάκη, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθους πιστών.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Φολέγανδρο με την Κρήτη, τη Σύρο, ως τόπο καταφυγής των Κρητικών Επαναστατών, και μάλιστα του Χατζή-Ανδρέα Κριαρά, τον Πρόεδρο της Καγγελαρίας, που κήρυξε την Επανάσταση στην Κρήτη το Μάη του 1821, στην Παναγία Θυμιανή στα Σφακιά, ο οποίος από το 1830 έζησε, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Ερμούπολη, όπου αξιώθηκε να προστατεύσει τον πρόσφυγα Κυριάκο Βενιζέλο και να γνωρίσει νήπιο τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, πέθανε σε βαθύτατα γηρατιά, 107 ετών, και κηδεύθηκε με δημόσια δαπάνη, τον επικήδειο λόγο προς τιμή του οποίου εξεφώνησε ο πολύς Αρχιεπίσκοπος Σύ­ρου Αλέξανδρος Λυκούργος, τη Μύκονο, ως νησί στο οποίο κατέφυγε και διέμεινε επί 30 χρόνια με την οικογένειά του ο εκ Σφακίων καταγόμενος Άγιος Νεομάρτυς Μανουήλ, πριν μαρτυρήσει το 1792 στη Χίο, και τη Φολέγαδρο, νησί στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιερέας Νικόλαος Διβόλης, ο πατέρας του Νεομάρτυρα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαχρονική σημασία της προσφοράς των Νεομαρτύρων για τη διατήρηση της πίστης, της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας, και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό για την πρόσκλησή του.

Μετά το πέρας της Θείας Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη και προσεκύνησε το πλησίον του Ναού Παρεκκλήσιο, που έχει ανεγερθεί στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, του Διβόλη.

Στη συνέχεια, μετέβη στην περιοχή Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, όπου τέλεσε μνημόσυνο επί του τάφου των αειμνήστων Κυριάκου και Μαρίκας Μητσοτάκη.

Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄θα παρακολουθήσει Συναυλία από τη Χορωδία Ενηλίκων της Ενορίας του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Σημειώνεται ότι οι Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των Γ΄ Χαραλαμπείων, που διοργανώνει η Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου της και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη.από 28 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.